Doolhof Laanhuizen

GRONINGEN - Wil je vanuit het zuiden van de stad richting Westerhaven? Mijd dan de Paterswoldseweg. Een moment van onoplettendheid en je mag het helemaal zelf uitzoeken in Laanhuizen.

In dit doorgaans wat slaperige buurtje tussen binnenstad en Stadspark staat de boel al een tijdje flink op z’n kop. Het begon met de tijdelijke brug die de busbaan langs de Koeriersterweg over de Paterswoldseweg leidt. De bussen denderden deze rammelende brug op en af, met rusteloze avonden en korte nachten tot gevolg voor omwonenden.

Maar het is voor een goed doel: de brug is nodig om de ondertunneling mogelijk te maken op de plek waar de Paterswoldseweg het spoor kruist. Bij tabaksfabriek Niemeijer. Daaraan wordt nu volop gewerkt en dat is te merken in Laanhuizen dat nu geplaagd wordt door verwilderd in het rond turende automobilisten die proberen een weg uit het doolhof te vinden.

Niet opgelet

Eerlijk is eerlijk, beland je in Laanhuizen terwijl je er eigenlijk niks te zoeken hebt, dan heb je niet opgelet. Er staan grote gele borden die je om de Grunobuurt heenleiden richting het centrum. Maar juist als je wel bekend bent in dit stukje stad, dan rij je jezelf op de automatische piloot in de problemen.

Je kunt proberen wat je wilt: je komt de wijk niet uit. De Koeriersterweg loopt tegenwoordig dood op een fietspad. Er is, eerlijk gezegd, wel een klinkerpad dat de Koeriersterweg verbindt met de parallel lopende busbaan. Als je dat pad neemt en dan linksaf slaat richting de meubelboulevard dan kom je na enkele tientallen meters busbaan uit vlakbij de Peizerweg. Maar een dergelijke illegale sluiproute zouden wij van de Gezinsbode nooit adviseren...

Nu even omrijden

Er zit dus weinig anders op dan de wijk met de klok mee rond te rijden om via de ventweg weer de Paterswoldseweg op te draaien en een andere route te zoeken. Je komt dan nog langs een bord met de bemoedigende tekst: ‘Nu even omrijden, straks een betere doorstroming’.

Tegen de tijd dat de doorstroming op de Paterswoldseweg optimaal is, zal het ongetwijfeld vastlopen op de Parkweg. Die komt namelijk uit op het gebied achter het station dat binnenkort ook ingrijpend op de schop gaat. Moraal van het verhaal: blijf goed letten op omleidingsborden.