Goede keuze van Padt leidt tot rottige uitkomst

GRONINGEN - De ontwikkelingen rond FC Groningen-doelman Sergio Padt lijken op die van Sherman McCoy in het boek Vreugdevuur der ijdelheden van Tom Wolfe. In dit boek (later prachtig verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol) neemt de succesvolle beurshandelaar McCoy een verkeerde afslag. Hij belandt in de Bronx, veroorzaakt een aanrijding en vervolgens brokkelt zijn succesvolle loopbaan en zijn prachtige leven uitelkaar. Een verkeerde afslag en je bent de Sjaak. Het overkwam Padt.

De ontwikkelingen rond FC Groningen-doelman Sergio Padt lijken op die van Sherman McCoy in het boek Vreugdevuur der ijdelheden van Tom Wolfe. In dit boek (later prachtig verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol) neemt de succesvolle beurshandelaar McCoy een verkeerde afslag. Hij belandt in de Bronx, veroorzaakt een aanrijding en vervolgens brokkelt zijn succesvolle loopbaan en zijn prachtige leven uitelkaar. Een verkeerde afslag en je bent de Sjaak. Het overkwam Padt.

Afgelopen week stond hij voor de rechter omdat hij een paar maanden terug een conducteur van Arriva zou hebben bedreigd en mishandeld. Padt is is zo’n kerel die niet denkt dat hij na een paar drankjes na afloop van de wedstrijd nog wel achter het stuur kan. Hij loopt naar het station om de trein naar huis te nemen. Een goede keuze die uiteindelijk verkeerd uitpakt.

Op het station blijkt de kaartjesautomaat niet te werken. Wat nu? Wachten tot het ding gerepareerd is? Dan staat hij er volgende week nog. Hij stapt in. Lichtelijk gefrustreerd door een verloren wedstrijd en de kapotte automaat, zo kun je rustig veronderstellen. Als er vervolgens een conducteur langskomt die geen begrip heeft voor het ontbreken van een kaartje, gaat het mis. Het lontje van Padt is inmiddels vrij kort, het lontje van de conducteur nauwelijks langer als je afgaat op de verklaringen die afgelopen week werden afgelegd in de rechtbank. Het draaide uit op schelden en duwen en trekken.

Als je het in een filmscenario zou opvoeren, zou het ongeloofwaardig zijn, maar de werkelijkheid is bizar: een stagiaire van Dagblad van het Noorden krijgt de trammelant in de coupé mee. De volgende dag staat het verhaal in de krant.

Wat er nu gebeurt met Padt, overkwam ook McCoy: de pers, de burgemeester, en allerlei actiegroepen willen McCoy zien hangen. Ook de mediageile aanklager wil aantonen dat rijke, blanke Amerikanen niet boven de wet staan. In het geval van Padt dook de pers bovenop de zaak, op social media regende het beledigingen, Koeman hield de keeper buiten de selectie van Oranje en het OM eiste werkstraf voor Padt, omdat keepers niet boven de wet staan.

De rechter legde 50 uur werkstraf op. De druiven zijn zuur voor de doelman die aan dit avontuur begon met een goede keuze: niet met drank op achter het stuur.

Door Bram Hulzebos