Lego voor grote mensen op ESNS

Groningen - Eurosonic Noorderslag (ESNS) is begonnen. 266 acts staan op 30 podia verspreid over de binnenstad. Misschien wel het meest opvallend is de podiumopstelling van Stadsschouwburg.

Door Albert-Jan Garama

Muziekliefhebbers gaan vandaag tot en met vrijdag de stadse podia langs voor een muziekavondje uit. Ondertussen wordt naar de bands geluisterd door scouts en bookers of er wellicht een veelbelovende muzikale toekomst voor ze in het vooruitzicht kan worden gesteld.

Een muzikant kan niet zonder een podium. Een opvallende en bijzondere locatie is traditioneel de Stadsschouwburg. De speciale ‘Eurosonic’-podiumopstelling maakt een optreden nog opvallender. Publiek staat namelijk op het toneel, de band speelt er tegenover op een plankier bovenop de stoelen in de zaal.

Yuri van Pul (32) is voorman podiumbouwer van InterStage uit Meppel. Hij en zijn collega’s zorgen tijden Eurosonic Noorderslag voor de podia. Naast de Stadsschouwburg gaat het om die van De Oosterpoort, Huize Maas, Het Theatercafe, De Grote Markt en nog een handvol andere locaties. ,,Naast flink wat materiaal heb je ook flink wat spierballen nodig maar die krijg je vanzelf”, zegt hij opgewekt. Ruim een week voor het festival is Vab Pul met 16 collega’s op meerdere locaties tegelijk aan het werk.

Modulaire elementen

Van Pul: ,,Voor Eurosonic Noorderslag bouwen we vooral bij bestaande zalen. Op verzoek van de organisatie komt het verzoek om het podium anders in te richten, daar zorgen wij dan voor. We werken globaal gezegd met steigermateriaal, maar dan wel speciale modulaire elementen. Je kunt er alle kanten mee op en er van alles van maken. Wij noemen het ook wel ‘Lego voor grote mensen.’”

Van Pul is zo’n 7 jaar geleden toevallig in het vak gerold. Iets wat leek op een tijdelijke baan werd zijn vaste broodwinning. Bij de sfeer en de saamhorigheid binnen het familiebedrijf voelt hij zich thuis. Lange dagen en nachten in touw zijn, is geen uitzondering en maar ook geen probleem. Ook wanneer het festival in volle gang is - en alles allang klaarstaat- moet worden gewerkt bij de ombouwmomenten. Voor eventuele calamiteiten is hij 24 uur per dag oproepbaar.

Logistieke operatie

,,De opstelling van de Stadschouwburg is inderdaad opvallend. Het publiek kijkt de zaal in, de muzikanten richten de blik op het toneel. Net andersom inderdaad. Wie dat ooit bedacht heeft...? Oeps, dat kan ik je zo 1, 2, 3 niet zeggen. Het was vooral een omslachtig idee. En voor ons een hele mooie uitdaging! Een aantal rijen stoelen gaat eruit. Langs andere stoelen bouwen we heen. Daarnaast moet het materiaal met een lift omhoog. Eerlijk gezegd zorgt de logistieke operatie voor meer werk dan de feitelijke opbouw. Het is puzzelen, passen en meten. Trap op en trap weer af. Juist dat maakt de Stadsschouwburg heel bijzonder.” Voor al te enthousiaste muzikanten en een uitzinning publiek wordt op het toneel en het podium ter bescherming nog een balletvloer gelegd. De totale klus neemt zo’n 6 uur werk in beslag voor 5 personen.

Lees verder na de video.

,,We doen het werk al jaren en hebben het materiaal al 100.000 keer in handen gehad. We weten hoe het reilt en zeilt. Het is prachtig om voor de podia in de binnenstad te werken, het af en aan rijden is een enorm karwei. En de Stadssschouwburg is zeker voor muzikanten en publiek een belevenis. Voor ons ook. Dat maakt ons werk mooi en net even anders dan anders.”