Koninklijke onderscheiding voor ESNS-grondlegger Peter Smidt

GRONINGEN - Peter Smidt, de grondlegger van Eurosonic Noorderslag, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende versierselen werden hem donderdagochtend in de Kleine Zaal van De Oosterpoort opgespeld door burgemeester Peter den Oudsten van Groningen.

Het grote succes van Eurosonic Noorderslag, dat dit jaar zijn 34ste editie beleeft, is te danken aan de tomeloze inzet van Peter Smidt. Hij was medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit internationaal spraakmakende en gezaghebbende festival dat een van de belangrijkste platforms voor de Europese muziekindustrie is geworden.

Peter Smidt heeft daarmee ook een grote bijdrage geleverd aan de profilering van de stad Groningen.

Nederland - België

In de functie van programmeur van het Groningse cultuurpodium De Oosterpoort organiseerde hij in 1986 een krachtmeting tussen Nederlandse en Belgische bands. Deze krachtmeting groeide uit tot een jaarlijks evenement waar de Popprijs wordt uitgereikt voor de act die de meest waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek van het afgelopen jaar en waar de Europese media en de Europese festivals samenkomen om nieuw talent te ontdekken.

Professionalisering van de sector

Eurosonic Noorderslag is tevens van groot belang geweest voor de professionalisering van de sector. Waar de muziekindustrie eind jaren '80 nog bestond uit amateurs en vrijwilligers, verdienen dankzij de inspanningen van Peter Smidt velen er nu hun brood mee.

Er zijn opleidingen op verschillende niveaus en zowel de artiesten als hun managers, de festivals en de podia zijn veel beter georganiseerd. Die georganiseerde verbanden komen bij elkaar op Eurosonic Noorderslag, waar ook opleidingen en wetenschappers op het gebied van popmuziek zich presenteren. 

Een Nederlandse artiest wint er de Popprijs, een Nederlandse popjournalist wint er de Pop Media Prijs en wie zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de muziekindustrie, wint er de Veer.