Vrouwen uit de vergetelheid gehaald

GRONINGEN - Stichting De Verhalen van Groningen zet 50 vrouwelijke heldinnen in het zonnetje. De aanleiding: 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Door Akke Boonstra

,,Vraag eens naar een bekende Groningse vrouw uit de geschiedenis en de kans is groot dat velen Aletta Jacobs zullen noemen. Dat is begrijpelijk, maar er zijn zoveel meer vrouwen die belangrijk zijn geweest. Zij hebben stuk voor stuk veel betekend voor hun dorp, stad of regio.”

Invloedrijke vrouwen uit de Groninger geschiedenis

Anja Reenders, projectmanager bij stichting De Verhalen van Groningen, vindt het tijd dat we eens stil staan bij die invloedrijke vrouwen uit de Groninger geschiedenis. 2019 is daar - niet geheel ontoevallig - het uitverkoren jaar voor. 100 jaar geleden vocht de Nederlandse vrouw haar weg naar de stembus.

Groningen viert dat. Een heel jaar lang. Het publiek kan zich tegoed doen aan allerhande tentoonstellingen en projecten, in bijvoorbeeld het Groninger Museum of op de universiteit. Janine Abbring, bekend van Zomergasten, is het boegbeeld van dit Groninger ‘Jaar van de Vrouw’.

,,Inmiddels is veel bereikt als het gaat om gelijkheid en inclusiviteit”, zegt Reenders, ,,maar ook nu, anno 2019 zijn er nog tal van blinde vlekken en hete hangijzers. Daarom is er reden voor feest, maar ook voor reflectie, debat en actie.”

Vrouwengalerij

Stichting De Verhalen van Groningen is niet alleen de coördinator van dit 'vrouwenjaar', maar zet zelf ook een grote activiteit op touw: de vrouwengalerij. Dat wordt een ode aan 50 van de belangrijkste vrouwen uit de Groninger geschiedenis.

Inwoners en organisaties nomineerden de kandidaten, zodat straks op 8 maart - wanneer het internationale vrouwendag is - 50 vrouwen uit de vergetelheid gehaald kunnen worden. Zij zullen met beeld en biografie op de site van 'De Verhalen van Groningen' verschijnen.

De vrouwen die genomineerd zijn voor de galerij hebben allemaal een invloedrijke rol gespeeld in de provincie Groningen. ,,Je komt natuurlijk niet zomaar op een vrouw uit het verleden. Toch willen wij de galerij opdragen aan de vrouwen van toen, juist omdat hun rol zo vaak onderbelicht is geweest”, zegt Anja Reenders.

Om die onbekendheid aan te tonen verwijst ze naar het aantal vrouwen in de Canon van Groningen - een lijst met personen en ijkpunten die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van de provincie.

Het aantal vrouwen op die lijst? 3, meer niet. Het zijn de 16de-eeuwse Beetke van Rasquert, bekend van de borg Nienoord en de veenontginning, Aletta Jacobs en de Groningse schaatster Marianne Timmer. Als enige vrouwen worden zij ten tonele gebracht in de Canon van Groningen.

Cato Pekelharing-Doijer

Welke andere vrouwen speelden nog een voorname rol voor Groningen? ,,Dat blijft geheim, tot de opening op 8 maart.”

Anja Reenders houdt ons nog eventjes in spanning. Wel vertelt ze vast over Cato Pekelharing-Doijer, een van de genomineerden. Deze dame kwam vanuit Nederlands-Indië naar Groningen en stichtte in 1894 de Groninger Vrouwenbond.

,,Door haar vestigde zich in Groningen een van de eerste vrouwenorganisaties van Nederland. Cato Pekelharing-Doijer wilde de positie van de vrouw ten opzichte van de man actief verbeteren.”

En zo vormen 50 vurige, onversaagde vrouwen een lijst waarin de Groningse geschiedenis vanaf de vroege middeleeuwen weerspiegeld wordt. Denk aan verzetsvrouwen, idealistische politici of vrouwen die voor doorbraken zorgden in de wetenschap. Vrouwelijke gemeenteraadsleden uit de vorige eeuw sluiten de galerij.

,,We hebben zelfs mensen kunnen spreken die deze gemeenteraadsleden nog persoonlijk gekend hebben”, zegt Reenders tevreden.

Zij en Stichting De verhalen van Groningen kijken uit naar een spannend jaar, waarin de bijdrage van de Groninger vrouw in de spotlights wordt gezet. Organisaties die iets over het thema willen organiseren kunnen zich nog bij hen aansluiten. Want, zoals Anja Reenders eindigt: ,,We gaan het 'vrouwenjaar' samen dragen.”

Meer informatie: www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl.