1,8 miljoen voor datacenter Bytesnet op Zernike Campus

GRONINGEN - Bytesnet krijgt 1,8 miljoen subsidie voor (de bouw van) Data Competence Center d’Root op Zernike Campus.

Het datacentrum werd 17 november geopend in bijzijn van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en kostte ruim 11 miljoen. Het eerste aardbevingsbestendige datacenter in Nederland is een van de meest energiezuinige in Europa.

Lees verder na de video.

Het nieuwe datacenter heeft een oppervlakte van 5000 vierkante meter. De helft van het vloeroppervlak is gevuld met servers met data en computersystemen van klanten. Ongeveer 1000 vierkante meter is bestemd voor technische ruimtes. In de resterende 1500 vierkante meter zijn kantoren en een datalab gerealiseerd.

Datalab

In het datalab kunnen bedrijven, onderzoekers en studenten ICT-onderzoek doen naar big data, e-health, smart industry, 'internet of things', energietransitie en beveiliging van ICT-systemen.

,,We koppelen een modern en gespecialiseerd datacenter aan innovatie, onderzoek en onderwijs. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan de noordelijke ambities als voorloper op het gebied van ICT, healthy ageing, duurzaamheid en energietransitie", zegt algemeen directeur Peter de Jong van Bytesnet.

Computers met grote rekenkracht

Het datalab biedt ook faciliteiten voor high performance computing, dat zijn speciale computers met grote rekenkracht. Die zijn volgens De Jong nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data.

Bedrijven, zorg- en kennisinstellingen die grote hoeveelheden gegevens opslaan en verwerken kunnen deze dure apparatuur huren of zelf plaatsen. Bytesnet verwacht door de nieuwe dienstverlening het aantal medewerkers uit te breiden van 6 naar 13.

Digitalisering

Gedeputeerde Patrick Brouns is positief over de nieuwe ICT-faciliteit: ,,Bytesnet wil bijdragen aan structurele versterking van de digitale sector in Noord-Nederland, wat goed past bij de ambitie van de provincie. Ook wij zetten vol in op digitalisering en willen de kansen op meer banen in deze sector benutten. Ook voor digitalisering van de industrie biedt het Datalab interessante faciliteiten."

,,Het datacenter van Bytesnet vormt een belangrijke schakel tussen kennisinstellingen uit de stad en innovatieve bedrijven in de regio. Dat zorgt op den duur voor méér bedrijvigheid en dus méér werkgelegenheid”, aldus voorzitter Emme Groot van de Economic Board Groningen.

RIG

Bytesnet krijgt de subsidie uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). Doelstelling van de RIG is een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op de Campus Groningen.

Voor de uitvoering van de RIG is in 2014 in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen uit het Ruimtelijk Economisch Programma. Vanuit het Nationaal Programma Groningen is € 12 miljoen toegevoegd.

De RIG maakt deel uit van het programma van de EBG en van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft de regio economisch versterken en daarmee zo veel mogelijk Groningers aan het werk te helpen.

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de RIG namens de provincie uit.