IFFR in Groningen: meer dan 70 films in 5 dagen

GRONINGEN - Het Groninger Forum staat van woensdag 30 januari tot en met zondag 3 februari in het teken van International Film Festival Rotterdam (IFFR). In 5 dagen tijd worden meer dan 70 speelfilms, korte films en documentaires vertoond. De kaartverkoop start woensdag 23 januari.

IFFR in Groningen, de Groninger pocketeditie van het IFFR, wordt woensdag 30 januari om 19.30 uur op de locatie Hereplein van het Groninger Forum feestelijk afgetrapt met de film 'Vox Lux'. Dit is een onconventioneel en visueel spectaculair drama over superster Celeste, met Raffey Cassidy én Natalie Portman.

Filmische hoogtepunten

Een ander hoogtepunt in de programmering is het monumentale 'La Flor'. Dit meesterwerk wordt in 3 delen vertoond tijdens het festival. Het is als geheel een ode aan, of liever, een heruitvinding van het plezier in de filmische vertelkunst.

Nog zo'n hoogtepunt is 'Another Day of Life'. Dit is een geanimeerde verfilming van het boek van Ryszard Kapuscinski, de enige buitenlandse correspondent in Angola tijdens de burgeroorlog aldaar. De nieuwswaarde wordt gestaafd met documentair beeld.

Vincent van Gogh

Willem Dafoe schittert als Vincent van Gogh in de film 'At Eternity’s Gate', een ander filmisch hoogtepunt in de programmering. De film laat de laatste jaren van de beroemde schilder zien. In zijn tijd door weinigen begrepen, inmiddels een kunstenaar voor de eeuwigheid.

Ook de 8-delige serie 'De geniale vriendin' wordt vertoond tijdens IFFR in Groningen. Dit is een adaptatie van het eerste deel van de Napolitaanse romans van Elena Ferante over de geschiedenis van naoorlogs Italië.

Filmklassieker met livemuziek

Traditiegetrouw wordt in de Der Aa-kerk een filmklassieker met livemuziek vertoond. Vrijdag 1 februari wordt in dit kader 'Der Golem' vertoond. Dit is een bijna 100 jaar oude film die onlangs in 4K gerestaureerd is. De beelden worden live begeleid door Het Orgel Trio.

Beste Groninger Film

Zaterdag 2 februari wordt om 20.00 uur voor de 5de maal de prijs voor de Beste Groninger Film uitgereikt.

What Would You Do?

VERS, het nieuwe jongerenpanel van het Groninger Forum, nodigt jongeren donderdag 31 januari uit voor een avond collectief twijfelen: What Would You Do?. Dit is een filmavond over keuzestress speciaal voor generatie Z. 

Met onder andere Tim den Besten, voormalig treitervlogger Ismail Ilgun, anti-slutshamingicoon Milou Deelen en glutenvrije filosoof Sanne ten Wolde.

Een complete timetable met alle films is te vinden groningerforum.nl/IFFR. De kaartverkoop start woensdag 23 januari om 09.00 uur aan de kassa van Hereplein 73 en om 10.00 uur online.