Snotneus in politiepak

GRONINGEN - Het is een beruchte instinker bij rij-examens in Groningen. Je moet vanaf de Bloemsingel de Noorderbinnensingel op, richting de binnenstad. Ter hoogte van de Grote Rozenstraat moet je linksaf. Daar staat een rond, rood bord met een horizontale, witte streep. Verboden in te rijden. Je moet dus linksaf de Grote Rozenstraat in.

Door Bram Hulzebos

De bewoonster van de Hortusbuurt weet dat maar al te goed. Ze ergert zich altijd een beetje aan die types (haar vriend heeft er ook handje van) die dat stukje Noorderbinnensingel tegen de rijrichting ingaan om zo sneller, via de Werfstraat, op de Diepenring te komen.

Politie-auto

Laatst moest ze op een ochtend met haar broer naar een begrafenis. Enorm is dan ook haar verbazing wanneer ze haar grijze autootje uit het parkeervak manoeuvreert en na een paar meter bijna tegen een tegemoetkomende politie-auto botst. Een politie-auto dus, die tegen de de rijrichting inrijdt.

Hij zal wel haast hebben, denkt ze nog, maar de agenten stappen uit. Ze hijsen die kinderen ook steeds jonger in een politiepak, gaat het nog even door haar heen. De ene agent maakt een gebaar dat ze haar raampje naar beneden moet draaien.

,,Mevrouw, u bent zich er van bewust dat u tegen de rijrichting inrijdt?”

Duizend procent zeker

Mevrouw is zich er integendeel zeer wel van bewust dat ze niet tegen de rijrichting inrijdt, vertelt ze vriendelijk tegen de agent. Dat weet ze duizend procent zeker. Ze woont al een tijdje in de Hortusbuurt en ze weet precies hoe je hier rijden moet.

Twijfel daalt neer in het gezicht van de agent. Kennelijk dringt het langzaam tot zijn puberbrein door dat hij zich misschien vergist. Hij probeert zijn afkalvende gezag nog enigszins te herstellen door een bevel te snauwen. ,,We gaan kijken, blijven staan!”

De 2 agenten rijden achteruit richting de Grote Rozenstraat. Mevrouw (zo’n beetje de braafste borst van de Hortusbuurt) en haar broer blijven wachten. Het duurt even. ,,Ik denk niet dat ze terugkomen”, zegt haar broer na een tijdje.

,,Nee?”

,,Die willen geen gezichtsverlies.”

,,Misschien hadden ze een noodgeval...”