Heksenketel: 40 jaar eigenwijs

GRONINGEN - Kleurrijk, divers en origineel. Zo mag je het assortiment van kledingzaak Heksenketel in de Folkingestraat gerust noemen. Veertig jaar zijn ze er al bezig.

Door Bram Hulzebos

Het begon 40 jaar geleden met een stel moeders van leerlingen aan de Vrije School in de Rivierenbuurt in Groningen, vertellen Henny Kannegieter en Margo van der Sluis. ,,Zij vonden naaien heel leuk en maakten kleren voor hun kinderen.”

Het idee ontstond om gezamenlijk een kledingwinkel te beginnen. Een van de vrouwen woonde in de Burchtstraat. In een overschietende kamer werden kledingrekken neergezet, waar de moeders hun zelfgemaakte kleding ophingen en te koop aanboden. De Heksenketel was een feit. Sindsdien hebben de dames (en een enkele heer) de winkel draaiende gehouden. De winkel zat al in de Visserstraat, de Oude Kijk in ‘t Jatstraat en nu al jaren in de Folkingestraat.

Maximaal 38 stukken

Het principe is eenvoudig: de leden van de vereniging maken zelf kledingstukken, in principe unica (soms in kleine oplage) en mogen maximaal 38 stukken te koop aanbieden in de winkel. Ze zijn geheel vrij in wat ze maken. In ruil moeten de leden enkele dagdelen per maand in de winkel staan om de verkoop in goede banen te leiden.

Er kan veel in de winkel. ,,Soms hebben we een klant die een kledingstuk ziet, maar eigenlijk en andere kleur zoekt of ander materiaal wil. Dan kunnen we iets maken dat is aangepast aan de wensen van de klant.” De prijzen? ,,Wij vinden de prijzen heel redelijk”, zegt Kannegieter.

,,Als je bedenkt dat we alles zelf gemaakt hebben en bedenkt hoeveel tijd er inzit, dan zijn ze prijzen prima”, zegt Van der Sluis. Ze wijst op een trui in het rek. ,,Daar ben je gauw 20 uur mee bezig. Dan snap je dat die niet voor 40 euro wegkan.

Er is nog een vrouw van het 1ste uur betrokken bij de winkel. ,,Ze is inmiddels aardig op leeftijd en naait niet meer. Wel staat ze nog af en toe in de winkel.”

De vereniging bestaat momenteel uit 10 vrouwen en een man. ,,We zouden wel graag iets meer leden willen”, zegt Van der Sluis.