‘Action aan de Grote Markt? Ik steek de vlag uit!’

GRONINGEN - In de bloemenkraam op de Grote Markt, pal voor de ingang van de oude V&D ging bij wijze van spreken de vlag uit toen bekend werd dat de Action zich mogelijk gaat vestigen in de kelder van het enorme leegstaande winkelpand. ,,Liever vandaag dan morgen”, zegt bloemist Leendert Bolt.

Door Bram Hulzebos

Toen de V&D nog zetelde aan de Grote Markt, pikte de bloemenkraam er een flinke graan van mee. Massa’s winkelend publiek trokken voorbij. Een bosje tulpen op weg naar huis was snel afgerekend.

Gouden tijden, achteraf. V&D ging over de kop en het werd aardig stiller aan de bloemenkraam. Het leegstaande pand werd enige tijd gebruikt door een pup-up-winkelconcept ‘De Grote Roltrap’, maar dat trok niet echt volk.

,,Het waren aardige mensen hoor, maar het was ook wel een beetje een rommeltje”, zegt Bolt.

Juridisch conflict

De Action is verwikkeld in een juridisch conflict met de gemeente Groningen. De prijsvechter wil ook een filiaal aan het Sontplein openen. De gemeentelijke regels staan dit niet toe.

De Action is naar de rechter gestapt omdat het bedrijf meent dat de gemeentelijke regels strijdig zijn met Europese regels.

Bolt hoopt intussen dat gemeente en de Action er samen uitkomen. Met La Place op zolder en Action in de kelder, hoopt hij dat de tussenliggende verdiepingen ook interessant worden voor ondernemers die een verdieping willen huren.

,,Ja, het mooiste zou een Bijenkorf zijn of Hudson’s Bay. Maar die tijd is geweest.”