Opnieuw problemen met gevel Rokade

GRONINGEN - Opnieuw zijn er problemen met de gevel van het flatgebouw Rokade. Er vallen kleine stukken steen uit de gevel van de 63 meter hoge woontoren. In 2008, 2012 en 2016 ging het ook al mis.

Door Bram Hulzebos

De kans dat het dezer dagen opnieuw misgaat, is groot, schat Anne Drenth in. Hij zit in de vereniging van eigenaren (VvE) die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de flat met koopappartementen.

De problemen houden verband met de vorst. De stenen aan de gevel zijn niet gemetseld maar gelijmd. Het water dat tussen de stenen zit, zet uit met vorst en krimpt weer met dooi. Daardoor kunnen stenen of delen ervan losraken. ,,Het is niet goed gelijmd”, zegt hij.

De problemen doen zich voor aan de zuidzijde van de flat. Voor de zekerheid is het voetpad dat onder de gevel doorloopt, afgezet. ,,We voeren ook geregeld inspecties uit van de gevel”, zegt Drenth.

Met de schrik vrij

Naar het zich laat aanzien komt de VvE met de schrik vrij en draaien de eigenaren van de appartementen niet op voor de kosten. De bouwer die de gevel heeft aangebracht in 2007 is Schutte Bouw. Woningcorporatie De Huismeesters was de ontwikkelaar van de hoge flat.

,,Bij Schutte Bouw hebben ze gezegd dat, als blijkt dat het werk niet goed is gedaan, zij het herstel voor hun rekening nemen”, aldus Drenth.

Populaire flat

De Rokade is een populaire flat. Een appartement staat niet lang te koop in deze flat. ,,De woningen gaan hier als zoete broodjes weg”, zegt een bewoner.

Het gebouw is 63 meter hoog en telt 21 verdiepingen. De ronde ramen geven de flat een kenmerkend aangezicht.