Bas Ooms: ‘Een stekkerdoos is niet genoeg’

GRONINGEN - De puzzelstukjes van Bas Ooms vallen zomaar in elkaar. Een mooie zaal, mooie bands en lachende gezichten in het Poortershoes.

Door Albert-Jan Garama

Bas Ooms (46) uit wijk De Oosterpoort is muziekfanaat. Hij bezoekt vaak concerten in de stad en tevens door het hele land. Na een bezoek van een ‘steengoed’ concert van een ‘gave’ band in een bijna lege zaal kreeg hij de kriebels. Ooms: ,,Die band verdient een groter publiek, besloot ik. Maar hoe dan, en waar dan? Wat moet ik dan allemaal regelen?”

Als Oosterpoorter vindt hij de oplossing dichtbij huis. Het Poortershoes heeft immers een zaal. Na een goed gesprek met de bestuurders aldaar was een deel van de puzzel -want zo ziet hij het- opgelost.

Kaz Lux

Dan de muziek. ,,Ik bedacht een reeks van 6 concerten op een zondagmiddag. Kaz Lux ken ik persoonlijk een beetje en besloot hem gewoon te bellen. Had geen idee wat bij het programmeren van bands komt kijken. Ik probeerde gewoon wat. ‘Ja hoor’, antwoordde Lux, ‘ik kom graag spelen'."

Spannend dat eerste concert. Lux is op leeftijd en zijn gehoor laat hem inmiddels wat in de steek, merkt Ooms tijdens het optreden. ,,Allemaal wat broos en net hoorbaar voor het publiek.”

Zaalgeluid

Een goed versterkt zaalgeluid -een ander puzzelstukje- is lastiger geregeld dan hij dacht. ,,Ik loop op dat moment tegen mijn eigen onervarenheid aan. Wat je tegenkomt had ik niet verwacht. Krachtstroom, pluggen. Alleen een stekkerdoos is niet genoeg. Ook de kosten keek van ik op.”

Van Black Bottle Riot kreeg Ooms hulp uit onverwachte hoek. De manager van de band bleek behulpzaam, gaf tips en aanwijzingen hoe een band het geluid geregeld wil hebben. Nu is dat in orde.

,,Bij het laatste puzzelstuk krijg ik alle hulp van mijn vriendin Jellie Ponne. Zij is handig met het aan de man brengen van de concerten. Immers, een drukke zaal maakt een optreden compleet.”

Ooms organiseert de concerten als een enthousiaste hobby en verzorgt zelf de financiering. Het komt niet aan op wat kleingeld dat hij erbij inschiet, en inmiddels draait Ooms - naar eigen zeggen - mooi quitte.

,,Het publiek dat daarvoor nodig is komt op zo’n 100 man. Het begint met vrienden, familie, kennissen. Later zingt het rond in de wijk. Nu via de website en social media bereik ik steeds meer Stadjers. Dankzij mijn vriendin. In de voorverkoop voor het optreden van The Blind Roofers - een jonge band uit de stad - gaan 50 kaarten van de hand. Later via social media is de aanloop boven verwachting en komen 100 bezoekers over de vloer. Volle bak dus!”

Kleinschalig

Intussen deelt Poortershoes mee in de muzikale zondagmiddag, het schenkt op kleinschalige wijze wijn van Barrel en bier van Martinus.

Het begint goed te lopen vindt Ooms. Zo zijn tijdens het optreden van The Blind Roofers uit de stad vooral lachende gezichten te zien. Publiek vermaakt zich opperbest en, niet onbelangrijk, de muzikanten ook.

De concertreeks wordt zondag 3 februari vervolgd met Jerome Hol Trio, een grote naam die onlangs nog te zien en te horen was op North Sea Jazz.

Hol wordt 3 maart wordt afgelost door Ruben Hoeke band.

,,Ik doe mijn best voor 2 jonge bands, 2 Groninger bands en 2 oude helden in het Poorterhoes. Voor elk publiek een goede band. Het moet gewoon leuk zijn. Na de 6 optredens gaan we evalueren met het bestuur. Het moet wederzijds goed voelen. Ik heb in elk geval goede hoop voor nog een serie.”