UMCG-diëtist Trijntje Kok-Steenbergen wint Maria ter Welle Prijs 2019

GRONINGEN - Diëtist Trijntje Kok-Steenbergen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en verpleegkundig specialist Magda van Loon van het Maastricht UMC+ zijn de winnaars van de Maria ter Welle Prijs 2019. De prijsuitreiking vindt vrijdagmiddag plaats op het inspiratiesymposium 'Samen Sterk' in Nieuwegein.

De Maria ter Welle Prijs is een oeuvreprijs voor zorgprofessionals die het leven van nierpatiënten verbeteren. Steun en advies van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten zijn voor nierpatiënten minstens zo belangrijk als de medische zorg van hun arts. Reden voor de Nierstichting, samen met de Willem Kolff Stichting,  de Maria ter Welle Prijs uit te reiken. 

De winnaars ontvangen een medaille en een geldbedrag van 2000 euro dat besteed mag worden aan persoonlijke ontwikkeling.

Trijntje Kok-Steenbergen en Magda van Loon ontvangen deze prijs voor hun jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg. ,,Trijntje en Magda zetten zich beiden op hun eigen werkterrein vol overgave in voor een beter leven voor de patiënt", zegt voorzitter John Jacobze van de Willem Kolff Stichting. ,,Maar ze hebben ook een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied. De manier waarop zij invulling geven aan hun werk en hun vak is geheel in de geest van Maria ter Welle.”

Trijntje Kok-Steenbergen

Trijntje Kok-Steenbergen is diëtist in het UMCG. Zij zet zich al vrijwel haar hele werkzame leven in voor de (dieet)zorg voor nierpatiënten en heeft daarnaast op eigen initiatief diverse voorlichtingsmiddelen ontwikkeld. Zo nam zij het initiatief voor het Zoutboek en schreef ze het kookboek Eten met Plezier.

Inmiddels behoort het Zoutboek tot een van de belangrijkste voorlichtingsmiddelen van de Nierstichting om het zoutgehalte in producten inzichtelijk te maken. En is het kookboek voor veel nierpatiënten een inspiratiebron om (beter) met hun strenge dieet om te gaan.

Ook heeft Kok veel bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek en scholing van andere beroepsgroepen. Ze heeft gedurende haar carrière op hoog niveau zorg gegeven aan patiënten met een nierziekte, met continue aandacht voor het versterken van de eigen regie op hun ziekte.

Katja van Geffen, manager Zorg en Innovatie van de Nierstichting: ,,Trijntje schroomt bovendien niet om haar mening te geven en houdt ook ons als Nierstichting scherp in wat wij doen. Maar altijd op een constructieve manier.”

Maria ter Welle

Maria ter Welle (1900-1946) was hoofdzuster op de interne afdeling van het Stadsziekenhuis in Kampen. Tussen 1942 en 1946 was zij de rechterhand van professor Willem Kolff bij de ontwikkeling van de eerste kunstnier.

Maria Ter Welle wist Kolff over te halen zijn uitvinding toe te passen op patiënten, tegen bezwaren in van collega-artsen. Zo stimuleerde zij Kolff om door te zetten in het ontwikkelen van de dialysemachine, waardoor haar rol in deze van onschatbare waarde is.

Sinds de 1ste succesvolle dialyse in 1945 hebben wereldwijd miljoenen mensen hun leven te danken gehad aan de kunstnier.