Minder bezoekers voor Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN - Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen heeft in 2018 36.000 bezoekers getrokken. Dat zijn ongeveer 3000 bezoekers minder dan in 2017.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum schrijft deze daling met name toe aan de afgelasting van ZomerWelVaart. Dit festival was in 2017 nog goed voor 12.000 bezoekers.

Het museum kijkt daarom toch met tevredenheid terug op het afgelopen jaar. Met succesvolle tijdelijke tentoonstellingen, de vaste opstelling, evenementen en activiteiten zoals de handelsvaart met museumschip de Emma en de beurtvaart op de ZK4.

Groningen in 3D

Grootste trekker was de tentoonstelling ‘Groningen in 3D’. De expositie, met stereofoto’s uit de Groninger Archieven, trok met name Stadjers en mensen uit de provincie; ruim 9000 in totaal. Zij beoordeelden de tentoonstelling met een 8. 

De tentoonstelling ‘Voortdurend Verzet – Wat zou jij doen?’, in samenwerking met Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, was goed voor 3000 bezoekers. De bijbehorende lezingenserie en de voorstelling van de jeugdtheateropleiding van VRIJDAG kreeg veel positieve reacties.

Berend Botje

‘Berend Botje ging uit varen’, een tentoonstelling ontwikkeld door het Drents Archief en Rijksuniversiteit Groningen over de enige zeeheld die Drenthe heeft gekend, trok vorig voorjaar meer dan 4300 bezoekers.

In het najaar werd een mini-tentoonstelling geopend met archeologische vondsten die letterlijk pal voor de deur van het museum werden gedaan, waaronder een middeleeuwse Hanzeschotel. 

Bommen Berend 

Tijdens Gronings Ontzet (dinsdag 28 augustus) toonde stadsarcheoloog Gert Kortekaas een heuse Bommen Berend-bom in het museum. Deze bijzondere kogel dook op bij opgravingen in de stad eerder in het jaar. Vermoedelijk werd de kogel in 1672 door de Duitse bisschop Bernard von Galen, oftewel Bommen Berend, afgevuurd.

Op de binnenplaats van het museum speelden jongeren een Bommen Berend-liefdesverhaal in de vorm van muziektheater en er was een mini-expositie te zien.

Made in Stad

Begin november werd de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ geopend. De Stichting Huizinga Meubel Nederland programmeerde in eerste instantie 3 stadswandelingen bij deze tentoonstelling, maar wegens enorme belangstelling werden het er al gauw 10 die allemaal uitverkocht waren.

Noordelijk Scheepvaartmuseum

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum werken, naast betaalde professionals, oudere en jongere vrijwilligers, studenten van Rijksuniversiteit Groningen en stagiaires van het hoger en middelbaar beroepsonderwijs in Groningen en omgeving. Daarnaast biedt het museum participatiebanen en werkervaringsplekken. Samen vormen ze een hecht team van meer dan 50 medewerkers.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum ontwikkelt zich de komende jaren van puur maritiem museum naar meer algemeen historisch museum van Stad en Ommeland.