GEM-Tower gepresenteerd op Eurosonic Noorderslag

GRONINGEN - Op Eurosonic Noorderslag in Groningen is de GEM-Tower (Green Energy Mill) gepresenteerd. Een hybride, uitklapbare toren die zonne- en windenergie opwekt en daarmee festivals duurzamer maakt.

Wetgeving (Klimaatakkoord Parijs 2020-2050) en maatschappelijke verantwoordelijkheid vragen om urgentie in het verder terugdringen van CO2-uitstoot. Ook binnen de festivalwereld. Festivals worden steeds succesvoller in het terugdringen van afval, maar de grootste vervuilers, de dieselaggregaten, worden nog in veelvoud gebruikt.

GEM-tower

Reden voor PowerVIBES de GEM-tower te bouwen. De toren wordt maximaal 21 meter hoog en heeft een diameter van 8 meter als basis. De toren wekt energie op door zonnepanelen en een windturbine. Ongeacht de weersomstandigheden wordt het festival altijd voorzien van voldoende duurzame energie. De energie wordt opgeslagen in een batterij.

Blikvanger

Daarnaast is de GEM-tower een blikvanger. Festivals kunnen met gekleurde LSC-panelen hun eigen invulling geven aan de uitstraling van de toren. 

Het doel is dat de GEM-tower in 2020 breed ingezet kan worden.

TU Eindhoven

De GEM-tower is een initiatief van PowerVIBES, een Europees Interreg NWE -project met verschillende partijen en festivals uit Nederland, België en de UK, onder leiding van de TU Eindhoven.