‘Die rotonde is te krap’

GRONINGEN - Er gebeuren geregeld ongelukken op de rotonde die de Vondellaan en de Van Iddekingeweg verbindt. In de buurt weten ze dat de rotonde onveilig is, want te krap.

Door Bram Hulzebos

In de hal van het Prins Claus Conservatorium hangt een bedrukte sfeer. Studenten staan in groepjes te kletsen, op een scherm de foto van Sabrina Vlaskalic, een mooie, jonge vrouw. Ze doceerde gitaar aan het conservatorium. Donderdag werd ze op de rotonde aan de Vondellaan geschept door een vrachtwagen. De 29-jarige Sabrina overleed in het ziekenhuis.

Op de overgang bij de rotonde ligt vrijdagmiddag een bosje roze rozen, nog in het cellofaan. Agenten brengen een dag na het ongeluk de situatie in kaart. Voor de gelegenheid is de vrachtwagen die bij het ongeluk betrokken was meegebracht. De kolos staat geparkeerd voor de Vondelflat.

Truus en Roelof Aardema laten hun hondjes uit. Ze komen helemaal van de Canadalaan. ,,We wandelen hier wel vaker.” Ze kennen de rotonde goed. ,,Ik kom hier ook wel op de fiets”, zegt Truus. ,,Ik vind het doodeng. Als ik een vrachtwagen aan zie komen, ga ik vaak snel op de stoep.”

,,De rotonde is te krap”, zegt Roelof.

,,En het overzicht is ook slecht”, zegt Truus, wijzend op de hoge begroeing op de rotonde. ,,Je hebt geen overzicht.”

In dit deel van de wijk wemelt het van de jongeren. Er is geen plek in Groningen waar zoveel scholen voor middelbaar onderwijs zijn geconcentreerd. ,,De jongelui fietsen ook vaak met z’n drieën naast elkaar. Levensgevaarlijk.”

Opletten is het devies. Ook van Gerda Swiers die net het zebrapad oversteekt waar het ongeluk is gebeurd. ,,Ik kom hier wel met de auto. Ik kijk altijd twee keer. En op de fiets ben ik altijd heel alert. Zien ze me wel?”

Tegen roekeloos gedrag is geen kruid gewassen

Maar je kunt zelf nog zo alert zijn, tegen roekeloos gedraag is geen kruid gewassen. Even later fietst een scholier rechtdoor op de rotonde en wordt gesneden door een aso in een afslaande VW Up die op hoge snelheid nog even voor hem langs schiet. Het scheelt amper een meter.

,,Het gaat ontzettend vaak mis op die rotonde”, weet Stefan Hendriks van bladmuziekwinkel Terts en Toets. ,,Toen het nog gewoon een kruising was, gebeurde er minder.”

Paul Westers woont pal naast de rotonde en hij krijgt geregeld incidenten mee. ,,Fietsers en scooters die onderuitgaan. Botsingen. Soms ‘s nachts iemand die rechtdoor over de rotonde wil. Maar goed, dat ligt op zich niet aan de rotonde. Zo erg als gisteren is het gelukkig niet vaak.”

Binnenkort is er in innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert (van Schendelstraat 9) een wijkdealcafé. Een van de onderwerpen is de verkeersveiligheid in de wijk.