Brodsky Quartet met 'In Memoriam' in De Oosterpoort

GRONINGEN - Het Britse Brodsky Quartet staat dinsdag 29 januari met het programma 'In Memoriam' in de Kleine Zaal van De Oosterpoort in Groningen.

Op het programma staan strijkkwartetten van Sjostakovitsj, Beethoven, Tanaka en Mendelssoh. In al deze strijkkwartetten staan afscheid en rouw centraal.

Sjostakovitsj schreef zijn kwartet toen zijn vrouw Nina onverwacht overleed, Beethoven betreurde in zijn 'Quartetto Serioso' de inname van Wenen door Napoleon, en Mendelssohn nam met zijn 6de Strijkkwartet afscheid van zijn zus. 

Karen Tanaka schreef 'At the grave of Beethoven' in 1999 in opdracht van het Brodsky Quartet uit bewondering voor Beethoven.

Brodsky Quartet speelt staand

Het Britse Brodsky Quartet besaat uit de violisten Daniel Rowland en Ian Belton, altviolist Paul Cassidy en celliste Jacqueline Thomas.

In tegenstelling tot de meeste strijkkwartetten, blijven de leden van het Brodsky Quartet - uitgezonders celliste Jacqueline Thomas - staan tijdens het spelen. Dit komt de levendigheid en alertheid ten goede, menen zij.

Het concert, dat is georganiseerd door de Groningsche Muziekvereeniging, begint om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.groningsemuziekvereniging.nl, kamermuziek.groningen@gmail.com en aan de kassa van De Oosterpoort. ​