Noordelijk Scheepvaartmuseum zoekt koffers voor tentoonstelling

GRONINGEN - Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen zoekt zeker 40 gebruikte reiskoffers voor de expositie 'Waar kom je weg? - Zes eeuwen migratie naar Groningen'.

De expositie ‘Waar kom je weg? – Zes eeuwen migratie naar Groningen’, die zaterdag 16 maart wordt geopend, laat bezoekers kennismaken met verhalen en sporen van migranten in Groningen door de eeuwen heen. Ze geeft daarmee een persoonlijk inkijkje in een momenteel zeer actueel onderwerp.

Mensen die hun oude (hut)koffer of valies in bruikleen willen geven, kunnen deze in de weekenden van 26 en 27 januari en 2 en 3 februari afgeven bij de balie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Als dank ontvangt elke bruikleengever 2 gratis toegangskaartjes voor de tentoonstelling.

Metaal, leer, textiel, effen, gestreept of geblokt

Het museum zoekt zeker 40 gebruikte reiskoffers. Het liefst een variatie aan kleuren, grootte (niet te klein) en materialen. Alles is wekom: stof, leer of metaal; met of zonder stickers, gespen, ritsen of slotjes; bruin, rood, groen, geblokt of gestreept. 

Het overgrote deel zal, na afloop van de tentoonstelling, onbeschadigd terugkeren naar de eigenaar. Sommige koffers, die niet retour hoeven, zullen door de tentoonstellingsmakers ontleed worden.

Liefde en oorlogsgeweld

De koffers nemen in de tentoonstelling ‘Waar kom je weg?’ een prominente plek in. Ze symboliseren de reis die migranten eeuwenlang aflegden in de richting van Groningen; om politieke, economische of sociale redenen.

Zo zijn er migranten naar de stad gekomen die zijn gevlucht voor oorlogsgeweld, hier werk hebben gevonden of om een andere reden hun biezen hebben gepakt. Ook voor de liefde maakten vele migranten de verre reis naar Groningen.