Leren repareren in het Repair Café

GRONINGEN - Stofzuigers, broodroosters en kledingstukken krijgen een tweede leven in het Repair Café in de binnenstad, dat iedere 2 maanden georganiseerd wordt.

Door Akke Boonstra

,,Vroeger was het veel gebruikelijker om dingen zelf te repareren. Je opa deed het, je vader deed het al wat minder en nu doe jij het bijna niet meer. In het Repair Café laten we daarom zien hoe mensen zelf hun spullen weer kunnen maken."

Adri Groenendal, een van de initiatiefnemers van het Repair Café in de binnenstad, heeft er eens een stapel vellen bijgehaald met daarop de 'winst' van het vorige Repair Café. Een gerepareerde lamp komt langs, een nespresso-apparaat waar eventjes goed naar gekeken is.

,,Soms is een nieuw stekkertje aanschaffen al genoeg", zegt Adri. Hij bladert verder. ,,Hier hebben we het klassieke broodrooster. Samen met de stofzuiger zijn dat de producten die de bezoekers het vaakst meenemen. Dankbare apparaten zijn dat, want ze zijn nog prima te repareren. Dat wordt al anders als je met een mini-dvdcamera aan komt zetten..."

Tientallen plekken

Het eerste officiële Repair Café ontstond in Amsterdam. Inmiddels worden ze op tientallen plekken in Nederland gehouden. Ook in het buitenland schieten de Repair Café's als paddenstoelen uit de grond. Onder het genot van een kop koffie kunnen bezoekers hun spullen laten onderzoeken door de reparateurs.

,,Dat zijn ook allemaal vrijwilligers", zegt Adri, die 'zijn' Repair Café, samen met de andere vrijwilligers, iedere 2 maanden aan de Munnekeholm organiseert. Het werd een jaar na de start in Amsterdam opgericht.

,,Onze vrijwilligers hebben vaak een technische achtergrond en vinden het leuk om anderen te helpen."

Toch is niet iedereen van hen meteen een die-hard technicus. Andere soorten vrijwilligers zijn er ook. Adri: ,,Je kunt bij ons ook je kleding laten repareren. Gaten in truien of scheuren in broeken. Als je wilt kan dat met vilt: we hebben iemand die daar heel enthousiast over is, er heel goed in is."

Zelf weer spullen opknappen

Het idee achter de Repair Café's is dat je voortaan zelf je spullen weer kunt opknappen, benadrukt Adri. ,,Tijdens het repareren kijk je mee. Zo zou je het product thuis ook weer kunnen repareren, mocht het weer eens stuk gaan. Het is belangrijk dat je er zelf iets van opsteekt. Bovendien is het gewoon gezellig om samen aan de slag te gaan. Het zorgt voor mooie gesprekken."

Er zijn veel mensen voor wie dat een van de hoofdredenen is om aan te schuiven. Gemiddeld trekt het Repair Café dan ook zo’n 40 bezoekers per keer. ,,Er is een goede sfeer. Bovendien houden we het Repair Café in het Clubhuis voor Doven. Zij staan achter de bar en doen de catering. Zij vinden het ook leuk dat zij en de bezoekers veel contact met elkaar hebben."

Noodzaak

Toch is het Repair Café ontstaan vanuit noodzaak. ,,We zijn hiermee begonnen omdat we vinden dat we als maatschappij minder moeten weggooien. De voorraad olie die we gebruiken voor het maken van producten is eindig. Het is daarom niet handig dat we vandaag de dag in een wegwerpmaatschappij leven. Eigenlijk is dat heel erg dom. Het is jammer. Én zonde. We moeten beter met onze grondstoffen omgaan. In plaats van dat je iets nieuws koopt als iets stuk is, kun je gaan kijken hoe je je spullen nog kunt repareren. Dat proberen we de mensen in onze Repair Café's mee te geven."

Komende zaterdag, 26 januari, is er weer een Repair Café. Je vindt het aan de Munnekeholm 4, in het Clubhuis voor Doven. Meer informatie is te vinden op https://repaircafegroningen.wordpress.com/.