Zinloos tochtje naar de zon | Buitenspel

‘I'm dreaming of a white Christmas

Just like the ones I used to know’.

Het zijn de befaamde 1ste 2 regels uit de kerstklassieker van Irving Berlin en wereldberoemd geworden door de vertolking van Bing Crosby. Het sfeervolle liedje dateert van 1940. Toen al was een Witte Kerst kennelijk een zeldzaam fenomeen. Iets voor volwassenen om naar terug te verlangen. Iets uit de kinderjaren.

Het Engelse voetbal kent geen winterstop. Sinds jaar en dag wordt er op Albion tussen 2de kerstdag en de 1ste zaterdag van januari bijna dagelijks gevoetbald. Maar zelden gooien winterse omstandigheden roet in het eten.

Winterstop is heilig

In Nederland en Duitsland is de winterstop heilig. De meeste van onze clubs en die van onze oosterburen zoeken in Zuid-Europa de zon op. Jaar in, jaar uit. Eenmaal terug in eigen land huiveren de verwende spelers én trainers van de kou en is de jubelstemming al snel als sneeuw voor de zon verdwenen.

Grappig genoeg begint in Nederland en Duitsland de winter meestal pas echt na de winterstop. Van de 15 Elfstedentochten vonden er maar 3 plaats vóór half januari. De overige 12 zijn in de laatste weken van januari of februari verreden.

PSV, Ajax en Feyenoord, wat hadden ze het naar hun zin in Dubai, Florida en Marbella. En wat waren de supporters van PSV, Ajax en Feyenoord chagrijnig na de eerste teleurstellende wedstrijd.

Chagrijnig waren ze ook in Almelo. Met 3-0 verloren van godbetert FC Groningen. En Heracles was nog wel in eigen land gebleven. Trainer Frank Wormuth wil volgend jaar vast naar de Spaanse of Turkse zon.

Wim Masker