Nu heeft de roze David ook zijn nek gebroken

GRONINGEN - Jan van Stralen en Sandro Kortekaas runnen de galerie Mooi Man aan de Noorderstationstraat. Blikvanger voor de galerie is een meer dan manshoge roze geverfde David van Michelangelo.

Door Bram Hulzebos

Deze ferme knaap, opgesteld onder een regenboogblag, is nu al voor de tweede keer het slachtoffer van vandalisme. Agressie tegen homo’s, zo is de overtuiging van beide galeriehouders.

Het gedonder rond David begon eind vorig jaar. ,,Eerst is er tegen het raam van onze galerie gespuugd”, vertelt Van Stralen. ,,Op 3 november hebben onbekenden de David omgegooid. Het beeld is van gewoon beton. Het rechterbeen had een breuk en er zat een haarscheur in de enkel.”

Boegbeeld van de galerie

Vlak na kerst - 'we hadden een potige neef op bezoek' - werd de 90 kilo wegende kolos weer op zijn fraaie benen gezet. De schade leek mee te vallen. De 2 mannen zijn aan het beeld gehecht, geregeld namen ze de David mee naar Roze Zaterdagen op allerlei plekken in het land. De roze David is een boegbeeld van de galerie en de kleur roze staat voor de homo-emancipatie. Het beeld valt bij veel mensen in de smaak: schoolkinderen en passanten maken graag een selfie met het beeld.

Nek gebroken

Maar blijkbaar ziet niet iedereen de lol er van in. Kort nadat het beeld weer rechtopstond, is het nog beklad met een vloeistof, zegt Van Stralen. Afgelopen weekend ging het opnieuw mis. De beide mannen kwamen terug van een geslaagd kunstweekend in Amsterdam en zagen bij thuiskomst dat de David opnieuw geveld was. Weer beschadigd. Ernstiger dan de 1ste keer. ,,Zijn nek is nu ook gebroken en zijn achterhoofd is verbrijzeld.”

Homohaat

De David laat zich niet in de loop mee molesteren door dronken droppies die op huis aan gaan na een avondje stappen. Je moet echt de voortuin van de galerie in over een hekje. De beide galeriehouders geloven dan ook niet in toevallig vandalisme. Achter deze vernielingen zit homohaat, zo is hun overtuiging. Ze hebben inmiddels aangifte gedaan van de vernieling en homo-gerelateerd geweld.