Taekwonda Madelief Vonck wil naar 'Parijs 2024'

GRONINGEN - Madelief Vonck (14) uit de stad bezocht een proefles. Gewoon om het eens te proberen. Nu spreekt het taekwondo-talent zich hardop uit: ‘Olympische Spelen Parijs? Daar heb ik zin in!’

Door Albert-Jan Garama

Vonck was 9 jaar oud en ging naar een proefles op de dojang van Henk Meijer Taekwondo Groningen aan de Oliemuldersweg in het Oosterpark. Gewoon een keertje proberen. Vonck: ,,Dat was harstikke leuk.” Het bleken de 1ste stappen te zijn van een pril talent.

Nu - 5 jaar later - is Vonck daar niet meer weg te slaan en traint ze er 8 uur per week. ,,Het leuke aan taekwondo kan ik niet specifiek uitleggen. Het is het gevoel.”

Vonck is snel en lenig, ze probeert de op de training geleerde en geoefende technieken - ‘trappen’ zoals ze het noemt - volop uit in wedstrijden. Dat lukt goed.

De uren op de dojang zijn geen probleem. Die vindt ze juist prettig en gezellig met de groep, een mooie combinatie van prestatie en plezier.

,,Het is natuurlijk wel een vechtsport. Een blessure af en toe hoort er dan gewoon bij. Ik liep met een rugblessure rond maar had daar op het NK geen last meer van. Het is een harde maar eerlijke sport.”

Veel concurrentie in het buitenland

Taekwondo op hoog niveau is goed te combineren met de Topsport Talentschool waar ze haar opleiding met een aangepast lesrooster volgt. ,,Ik doe alles op school en hoef thuis geen huiswerk te maken. Soms nog wat leren of voorbereiden. Dat valt mee. Voor mij is het heel goed te doen zo.”

En ze heeft – niet onbelangrijk - tijd om zo nu en dan met haar vriendinnen te shoppen.

Inmiddels is ze Nederlands kampioen 2019 cadet dames tot 51 kilogram én genomineerd voor de Sportstimuleringsprijs van de gemeente Groningen. 

,,Ik had me heel goed voorbereid op die wedstrijd. Ben in de kerstvakantie een week naar Duitsland geweest om te trainen. Was tijdens de wedstrijd toch best nerveus”, zegt ze terugkijkend op de nationale titelstrijd. ,,In de stad Groningen niet en verder in Nederland ook niet, maar in het buitenland heb ik veel concurrentie in mijn categorie. Het was een zware wedstrijd, en het is me gelukt!”

Ondersteuning van het gezin

Voor wedstrijden gaat Vonck de hele Benelux door. De trainingsweek in Duitsland was nog slechts uitstapje vlak over de grens. Trainer Henk Meijer: ,,In Nederland is taekwondo een kleine sport, maar in de rest van de wereld is het dat niet. Voor Madelief is topsport een uitdaging, en dat is het voor haar ouders ook. Die moeten vierkant achter haar staan. Ze rijden vaak naar het buitenland voor wedstrijden en trainingen. Alle respect!"

,,De ondersteuning vanuit NOC-NSF is voor talenten op Olympisch niveau. Nogmaals, taekwondo is klein. Het komt onderweg naar dat hoge niveau heel erg aan op ondersteuning van het gezin.”

Voor draagvlak en ook financiering moeten talenten vooral leunen op de eigen omgeving, en met wat geluk enkele sponsors.

Olympische sport

Hoewel nog jong probeert Vonck voorzichtig haar toekomst uit te tekenen. Medailles halen op grote toernooien in het buitenland, naar de Olympische Spelen wellicht?

Meijer: ,,Sinds 2000 is taekwondo een officiële olympische sport. Tokyo 2020 is niet haalbaar voor Madelief, daar is ze nog te jong voor. Maar Parijs 2024 is een interessante optie. Ze is dan 19 jaar.” 

Voor het zover is moet Vonck zich eerst nog bewijzen in de juniorendivisie. Dan komt de in taekwondo-kringen als ‘moeilijk’ omschreven stap van junioren naar senioren, waar het niveau hoog is en de concurrentie zwaar. ,,Daar kom je als jonge junior niet zomaar even langs. Als het al lukt ben je gauw 2 jaar aan het vechten om aansluiting te krijgen”, weet Meijer.

Hoe denkt Madelief er zelf over? ,,Naar de Olympische Spelen in Parijs…?”

Ze proeft de vraag en neemt een moment bedenktijd. Dan: ,,Zou heel goed kunnen en wil er hard voor trainen. Heb er best zin!”