Factor publiek | Buitenspel

Feyenoord-Ajax is 10 minuten oud en de sfeer in de afgeladen Kuip is verziekt.

Grote, gehate rivaal Ajax staat met 1-0 voor en dan schuift Sven van Beek de bal vanaf de achterlijn ook nog eens zomaar in de voeten van Kasper Dolberg. De spits mist maar de frustratie onder de Feyenoord-aanhang is hoor- en zichtbaar. Weer een vernedering tegen Ajax ligt op de loer. De zoveelste.

Maar dan ineens volgt de gelijkmaker. De 2-1 zorgt voor geloof onder de aanhang en een kolkende sfeer. Eentje die de spelers van Feyenoord naar een dit seizoen nog niet vertoond niveau tilt. Het publiek als steun. Maar het kan ook anders.

Een dag eerder in Eindhoven. PSV speelt FC Groningen een half uur lang weg. Na 18 minuten is het al 2-0. Dan, in de 34ste minuut, scoort Ludovit Reis met het nodige geluk tegen.

Een week eerder verliest een ook dan superieur PSV in Emmen na een 2-0 voorsprong in de slotfase toch nog 2 zekere punten. Spelers en aanhang lijken hetzelfde te vrezen: het zal toch niet weer?

De angst voor herhaling is voelbaar in het Philips Stadion. PSV speelt de slechtste 2de helft van het seizoen.

Dezelfde zaterdagavond voetbalt subtopper Heracles in eigen huis tegen PEC Zwolle. Een week eerder heeft de thuisclub kansloos verloren van laagvlieger FC Groningen en nu gaat het ook niet goed tegen die andere laagvlieger.

Heracles blijkt niet alleen tegen PEC maar ook tegen zijn eigen aanhang te spelen.

En verliest.

Wim Masker