Groninger zwaardvechters pakken brons op NHK in Leiden

GRONINGEN - De zwaardvechters van MARS uit Groningen zijn zaterdag met een bronzen medaille teruggekeerd van de 1ste van 4 evenementen in het kader van de Nederlandse Historical European Martial Arts Kampioenschappen.

De Nederlandse competitie voor historische vechtkunsten bestaat uit 4 evenementen, waarbij telkens met Europees langzwaard wordt gestreden in 2 divisies, ingedeeld op basis van internationale klassering. Elk van de 4 evenementen kent ook een secundair toernooi met een ander historische wapen; afgelopen weekend was dat het rapier. 

Majken Roelfszema maakt indruk

Namens MARS, de in Groningen gevestigde vechtschool voor middeleeuwse krijgskunsten, maakte Majken Roelfszema de meeste indruk in de langzwaardcompetitie. In plaats van in de damescompetitie uit te komen, vocht zij zich in de open 2de divisie naar een bronzen medaille. In het rapiertoernooi won zij eveneens 2 van haar 4 poulewedstrijden. Hier miste ze de knock-outfase evenwel op punten. 

De MARS-vechters Youp van den Beld en Matthijs Pals plaatsen zich in de langzwaardcompetitie voor de knock-outs in de 2de divisie. Pals verloor daar van Haarlemmer Joep Bosma, die later bakzeil haalde tegen Majken Roelfszema. Van den Beld bereikte de kwartfinale. Daarin bleek de latere winnaar Merlyn Janssen van de Zwaardkring uit Tilburg te sterk. 

Een andere MARS-zwaardvechter, Merijn Driessen, reikte in diens laatste evenement in de 1ste divisie tot de knock-outfase. Daarin verloor hij van Henric Jansen, de latere winnaar van het zilver. 

Trots op de groei

Trainer/ coach Maurice Booij kijkt tevreden terug op het evenement. ,,Ik ben erg trots m'n clubgenoten", zegt hij. ,,Op de geleverde prestaties, natuurlijk, maar ook zeker op de groei die ze laten zien. Zo'n 1ste evenement is natuurlijk een belangrijk meetpunt van het individuele niveau van onze vechters, maar ook zeker van de kwaliteit van onze trainingen. Ik denk dat dit resultaat nu veel moois belooft voor de toekomst. Ik kijk dan ook al uit naar het volgende NHK evenement in april.”

Booij is vol lof voor de competitieopzet van H.E.M.A.-bond Nederland. ,,Ik denk dat de bond een heel goede zet heeft gedaan met de keuze voor deze 4evenementen. Het zal intern een heel positief effect hebben op zowel de breedtesport- als de topsportelement binnen de historische vechtkunsten in Nederland, en door 4goede evenementen neer te zetten met zowel terugkerende als wisselende onderdelen heb je een concept te pakken dat enorm kan bijdragen aan de exposure van onze sport. Ik ben erg blij met deze aanpak.”