NK bandstoten groot ereklasse in Sociëteit De Harmonie in Groningen

GRONINGEN - Sociëteit De Harmonie in Groningen is zaterdag 9 en zondag 10 februari toneel van het NK bandstoten groot ereklasse.

Volgens Johan Hidskes, medeorganisator van het toernooi in Groningen, is het uitzonderlijk dat zo'n landelijke finale in Groningen afgewerkt wordt.

,,We zijn blij dat het ons als sociëteit gelukt is dit NK bandstoten groot ereklasse naar Groningen te halen", zegt hij. ,,Dat komt doordat we zo’n mooie accommodatie hebben en beschikken over veel ervaring met het organiseren van biljartwedstrijden. Die vinden hier regelmatig plaats, al zijn het doorgaans regionale of gewestelijke wedstrijden. Nu dus een nationaal kampioenschap. Liefhebbers uit het Noorden kunnen nu eens dichtbij huis genieten van dit biljart op absoluut topniveau.”

Wereldkampioen

De toernooi-organisatie weet zich verzekerd van de komst van internationale topbiljarters, die per beurt gemiddeld 7 tot ruim 16 caramboles maken. Onder hen wereldkampioen Jean Paul de Bruijn uit Hulst (16,06), Sam van Etten uit Schermerhorn (16,3) en Michel van Silfhout uit Diren (10,69).

Tribune

Om het toernooi extra cachet te geven, worden grote 2 biljarts extra geplaatst in het sociëteitsgebouw, wordt een tribune opgebouwd, en staan een lunch en diner voor, en een meet & greet met de spelers geprogrammeerd.

De westrijd wordt bovendien rechtstreeks uitgezonden op biljartkanaal Kozoom.

Bandstoten groot

Bandstoten groot wordt – de naam zegt het al – gespeeld op grote biljarttafels met een formaat van 2,84 bij 1,42 meter. Ter vergelijking: een gewoon clubbiljart is 2,30 bij 1,15 meter.

Om een carambole te maken moet de speelbal minimaal 1 band hebben geraakt voordat de 2de bal wordt geraakt, waarmee de carambole een feit is.

De ereklasse is de hoogste klasse in het biljartspel. 

De wedstrijden zijn van 10.00 tot ongeveer 17.00 uur. Belangstellenden dienen hun plekje te reserveren via www.societeitdeharmonie.nl.