Overleeft Betonbos de bouwwoede?

GRONINGEN - Betonbos dreigt te moeten wijken voor nieuwbouw. Slecht nieuws voor de bewoners die het stukje bos aan de rafelrand van de stad jaren geleden hebben gekraakt. Ze houden hoop.

Door Bram Hulzebos

Het is stil in het Betonbos. Af en toe hoor je een vogel. In de verte zie je een van de woontorens van Het Hout. De stad rukt langzaam maar gestaag op langs het Eemskanaal. Aan de overkant van het zwarte water zijn al strakke gezinswoningen uit de grond gestampt. Ideaal voor jonge gezinnen, tweeverdieners met wat geld in de zak.

Woonwagens, trucks en tenten

In het Betonbos staan woonwagens, trucks en tenten tussen de bomen. Hier wonen mensen die zich niet echt thuisvoelen in de vinex. Ongeveer 15 creatievelingen met hun kinderen.

Ze stoken op hout, vangen regenwater op en gebruiken composttoiletten. Klein, goedkoop en primitief, maar ze voelen zich senang. Voordat ze hier gingen wonen sliepen hier daklozen onder landbouwplastic en was het een komen en gaan van graatmagere junks en hun dealers.

,,De buurt is blij met ons”, zegt Ilse die hier al 7 jaar woont.

Gouden grond

De buurt, dat is de Zagerij/ Balkgat, aan de noordkant van het Eemskanaal het laatste blok woningen. Dan komt het Betonbos en daarna een nogal rommelig bedrijventerrein.

Je hoeft geen projectontwikkelaar te zijn om te begrijpen dat dit stukje stad gouden grond is. Als je hier woont, zit je op loopafstand van de binnenstad. Met de auto ben je via het Damspterdiep binnen een paar minuten op de ring.

Culturele vrijplaats

Ilse en Astrid hopen heel erg dat er bij de plannen voor de Eemskanaalzone rekening wordt gehouden met het Betonbos. Maar in de in april vorig jaar gepresenteerde bouwplannen is geen ruimte voor Betonbos.

,,Dit is een culturele vrijplaats”, zegt Ilse. ,,Er repeteren hier bands, we houden theatervoorstellingen, we hebben een zadenruilbeurs georganiseerd, een buurtfeest, noem maar op.”

Het Betonbos is, kortom, niet een verzameling kleine huisjes (al dan niet op wielen), maar een echte gemeenschap.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft bezorgde vragen gesteld aan het stadsbestuur over de toekomst van het Betonbos. ,,Natuurlijk heeft het een economische waarde, maar ook een ecologische”, zegt Astrid.

Ze legt uit dat er na de kap van de bomen bij de zuidelijke ringweg veel vogels hun toevlucht hebben gezocht tot het Betonbos. ,,Er zijn hier zoveel dieren.”

De gemeente gaat samen met ontwikkelende partijen, bewoners en belangenorganisaties aan de slag met de ontwikkeling van het gebied tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal.

Voor het deel tussen het Balkgat en de EMG-silo hebben de gemeente, gebiedsontwikkelaar VanWonen (die de grond van het Betonbos in bezit heeft), VolkerWessels Vastgoed en de woningbouwcorporaties Lefier en Nijestee samen een intentieovereenkomst ondertekend.

De partijen willen hun grondposities bij elkaar brengen voor om hier woningen te bouwen. De Partij voor de Dieren wil de ecologische waarde behouden en een alternatief voor de huidige Betonbosbewoners als het terrein herontwikkeld wordt.