Een lieve kleurenmaniak | In Stad

GRONINGEN - Bij uitgeverij Philip Elchers is vrijdag de geïllustreerde dichtbundel ‘Ik schilder met woorden’ gepresenteerd van beeldend kunstenaar Heleen van der Tuin (73). Heldere en stralende kleuren zijn haar handelsmerk.

Een mix van grillige, abstracte vormen, stevige kleuren, lijnen, letters en dansende en staande mensfiguren. Ze tekent, schildert met acryl en olieverf en maakt zeefdrukken. Haar werk vindt de weg naar alle hoeken van Nederland en ook ver daarbuiten. Heleen haalt haar inspiratie uit de natuur en het Groninger landschap.

De fascinatie voor kleur ontstond in de bloemenzaak van haar opa. ,,Mijn opa was eigenlijk ook een kunstenaar, die maakte prachtige bloemstukken.”

Wout van Bekkum, goede vriend en liefhebber van het werk van Heleen van de Tuin hield een toespraak bij de boekpresentatie. Hij zei: ,,De kleuren die zij gebruikt zijn fel, wisselend, soms gewaagd. Ze is een kleurenfetisjist, soms een kleurenmaniak.”

Van Bekkum schreef ook het voorwoord in het boekje, waarin naast korte gedichten/teksten ook fragmenten uit schilderijen van Heleen staan. ,,Wat opvalt zijn de kleuren, deels in grote vlakken en deels overlopend in andere tinten. Vergissen is bijna onmogelijk. Je ziet een werk van Heleen en dan weet je onmiddellijk: dat is zij. In de laatste jaren verschijnen er letters en woorden op het doek. Er komen er steeds meer bij in steeds langere zinnen: hoekig, springerig, levendig. En nu zijn er de gedichten.

Heleen heeft ze niet geschreven, maar geschilderd. Zij schildert met woorden. Haar woorden schikken zich naar haar verbeelding - die is sterker en dat is haar kunst. Haar pen en kwast zijn één.”

Tot en met vrijdag 8 maart is werk van Heleen van der Tuin te zien bij uitgeverij Philip Elchers, Oude Boteringestraat 41. Open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.