Mensen van het Martini Ziekenhuis: Karin van der Wal

GRONINGEN - In het Martini Ziekenhuis in Groningen werken bijna 3000 mensen samen voor de beste zorg. Wat doet Karin van der Wal, zorgcoördinator op de Dagbehandeling Oncologie precies?

Wat doe je als zorgcoördinator zoal?

,,Als zorgcoördinator ben ik veel aan het plannen en organiseren. Elke ochtend starten we met een briefing, waarin we de planning van de patiënten en mogelijke knelpunten doornemen met het hele team. Ik ben een regelneef en ondersteun de verpleegkundigen in hun dagelijkse werkzaamheden. Ik geef directe hulp aan bed door bijvoorbeeld infuusprikken, de dubbelcheck bij medicijncontrole of de controle van de bloeddruk. Soms ondersteun ik de voedingsassistente of de afdelingssecretaresse."

,,Mijn collega-zorgcoördinator en ik organiseren scholingsdagen voor het team en zorgen voor een leerzaam en boeiend programma. Daarnaast geef ik geregeld scholing aan de Martini Academie. Het hele team van onze afdeling heeft een Oncologie-aantekening of is daarvoor in opleiding. Dat is de specialisatie tot oncologie verpleegkundige. Ik begeleid ook deze verpleegkundigen en nieuwe medewerkers."

,,Kortom, ik help collega’s werkgerelateerde doelen te realiseren en zich te ontwikkelen door te inspireren en ondersteunen.”

Wat vind je mooi aan je werk in het Martini Ziekenhuis?

,,Het Martini Ziekenhuis is een goede werkgever die er voor zorgt dat je je werk goed kunt uitvoeren. 32 jaar geleden startte ik er met de opleiding tot verpleegkundige A en ik ga nog elke dag met plezier naar mijn werk."

,,Ik heb de oncologie zien groeien. Er is meer kennis en betere apparatuur waardoor we beter kunnen behandelen. Patiënten komen hier gedurende een periode regelmatig terug voor chemo- of immunotherapie. Daardoor bouw je een band op met de patiënten."

,,Ons team doet er alles aan om de patiënten door een ontzettend zware periode heen te slepen. Ze worden geleefd en zijn heel kwetsbaar. Het geeft mij een goed gevoel als een patiënt dankbaar en tevreden naar huis gaat. We zijn er met het hele team voor de patiënt."

,,Ik vind het ook heel fijn dat ik de vrijheid krijg om nieuwe dingen te proberen. Bijvoorbeeld de hoofdhuidkoeler. De koeler kan haaruitval voorkomen of verminderen bij patiënten die een chemobehandeling ondergaan."

,,5 jaar geleden is de eerste hoofdhuidkoeler gesponsord door ROPArun. De hoofdhuidkoeler boekte goede resultaten voor de patiënt. Inmiddels hebben we er nog 2 gedoneerd gekregen via Stichting Vrienden van het Martini en we hebben er als afdeling zelf 1 aangeschaft. Het is mooi om te zien dat je patiënten op die manier kunt helpen en het een stukje aangenamer voor ze kunt maken.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

,,Een paar jaar geleden was hier een kunstenares voor behandeling. Als dank voor de goede zorg van ons team, ontvingen we een schilderij met een roze olifant erop. Daarbij had ze een hartverwarmend bordje gemaakt met een prachtige uitleg. Het kwam erop neer dat de olifant staat voor krachtig en dapper door het leven gaan, ondanks tegenslagen. En dat zowel de patiënten en verpleegkundigen die olifant zijn. Ze bedankte ons voor de betrokkenheid, zorgzaamheid en toewijding. Ze ziet ons hele team als krachtige mensen die helpen bij genezing. Dat raakte mij diep en is exact de essentie waarom ik mij elke dag weerinzet om de beste zorg te leveren.”