Oma en kleindochter? Nee, vriendinnen door De Zonnebloem

GRONINGEN - Vereniging De Zonnebloem bestaat dit jaar 70 jaar. Dat wordt niet alleen landelijk, maar ook in Groningen gevierd.

Door Akke Boonstra

Ze worden wel eens aangesproken als oma en kleindochter, maar niets is minder waar. Als het aan Lianne Ganzeboom (24) en mevrouw Bos (89) ligt, zijn ze juist vriendinnen.

Zo'n 4 jaar geleden werden zij via vereniging De Zonnebloem aan elkaar gekoppeld. Nu zien ze elkaar een paar keer per maand. ,,Dan gaan we koffiedrinken of een stuk wandelen", vertelt Lianne.

,,Dat is erg altijd gezellig", vindt mevrouw Bos. ,,En laatst had Lianne opeens een nieuwe auto gekocht. We zijn lekker een stuk gaan rijden, naar een theehuis in de provincie."

Koppeling

Rechtenstudente Lianne meldde zich aan voor De Zonnebloem omdat haar vader en zus eerder al actief waren voor deze vereniging. ,,Ik kon heel goed opschieten met de gast van mijn vader. 'Laat ik me ook opgeven', dacht ik daarom bij mezelf. Ik vond het een leuk idee om aan iemand anders gekoppeld te worden."

Mevrouw Bos, die al haar hele leven in Groningen woont, werd aangemeld door haar zus of haar zoon. ,,Het is al zo lang geleden, dat kan ik me niet eens meer herinneren."

Maar dat de koppeling aan Lianne mevrouw Bos goed bevalt, staat vast. ,,Lianne is niet zomaar iemand. Ze komt hier al een heel lange tijd."

Begonnen als radioprogramma

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat De Zonnebloem in het leven werd geroepen. ,,Het begon als een radioprogramma voor zieken en mensen met een handicap", weet Aly van Beek, die voorzitter is van het afdelingsbestuur in Groningen Stad.

In de vele jaren die volgden verwierf de vereniging landelijk veel bekendheid met de activiteiten die het organiseerde voor mensen met een lichamelijke beperking. De Zonnebloem ken je bijvoorbeeld van de vaarvakanties, of van de daguitstapjes.

,,We horen vaak dat mensen met een beperking minder snel de deur uit gaan. Als je afhankelijk bent van een rolstoel of rolator kom je vaak veel drempels tegen", zegt Van Beek. ,,Maar de vrijwilligers van De Zonnebloem zijn er dan om de deelnemers te helpen tijdens een dagje of bezoek aan het theater."

De Week van het Bezoekwerk

,,We proberen iedere maand iets te organiseren voor de deelnemers", merkt Lianne op, die ook deel uitmaakt van de werkgroep in Groningen Stad. ,,Maar een belangrijk onderdeel van de Zonnebloem zijn de bezoekjes die vrijwilligers aan de deelnemers van De Zonnebloem brengen. Dat zie je alleen niet altijd: als ik in mijn eentje naar mevrouw Bos fiets, weet niemand dat dit soort werkzaamheden ook bij De Zonnebloem horen."

Om de aandacht op de huisbezoeken te vestigen riep de Zonnebloem De Week van het Bezoekwerk in het leven, die van donderdag 17 tot en met 25 januari gehouden werd.

Lianne: ,,De Week van het bezoekwerk was binnen onze werkgroep niet een heel groot evenement, maar we wilden dat de mensen die al aan elkaar gekoppeld zijn, elkaar gewoon eens extra gingen bezoeken. En het fijne is dat zich in deze week extra mensen hebben aangemeld, zodat er in 2019 weer vele huisbezoeken kunnen plaatsvinden."

Bijzondere vriendschappen

Aanmelden voor De Zonnebloem. Lianne kan het iedereen aanraden. ,,Via mij zijn er al een stuk of 4 mensen als vrijwilliger bij De Zonnebloem terechtgekomen. Dat is ook het leuke van onze afdeling in Groningen: wij hebben naast oudere vrijwilligers ook veel jongeren in ons team. Ik schat dat de gemiddelde leeftijd in onze werkgroep rond de 35 ligt."

De koppelingen tussen deelnemers en vrijwilligers zorgen voor bijzondere vriendschappen. Lianne: ,,Ik vind het verhaal van mevrouw Bos' fietsvakantie altijd heel mooi. Ze vertelt dat zij en haar verloofde altijd aparte kamers boekten. Samen op dezelfde kamer slapen kon in die tijd namelijk niet. Dat kunnen wij ons tegenwoordig niet meer voorstellen."

Ook mevrouw Bos is juist blij met het grote leeftijdsverschil. ,,Mensen vragen me wel eens: 'vind je dat nou leuk, om met die jonge mensen om te gaan? Moet je geen ouderen opzoeken?' Dan zeg ik: 'Welnee, ben je gek. Ik ben al zelf oud.'", lacht mevrouw Bos. ,,Ik blijf met de jongeren meegaan."

Interesse in De Zonnebloem? Zowel deelnemers als vrijwilligers kunnen zich aanmelden op www.zonnebloem.nl.