Thomas Bruns een nummer 8 | Buitenspel

GRONINGEN - Danny Buijs legde vrijdag uit waarom de technische staf van FC Groningen in augustus na ampel beraad Thomas Bruns niet wilde en in januari wel.

Vanwege het vertrek van Jesper Drost, de toen al gerezen twijfels over Mateo Cassierra en de blessureperikelen van Mimoun Mahi, wilden Buijs en de zijnen in augustus liever een ‘10’ dan een ‘8’ aan de selectie toevoegen.

Bruns is in de ogen van Buijs in de eerste plaats een 8. En een goede ook, eentje met ervaring.

Als 8 speelt Bruns nu ook bij de FC. Hij is hoofdverantwoordelijk voor de opbouw naast, of schuin voor verdedigende middenvelder Samir Memisevic.

Cijfers

Het aanduiden van rollen en posities met cijfers is in Nederland in de jaren ‘90 begonnen onder Louis van Gaal bij Ajax. Hij introduceerde de 4, de inschuivende centrale verdediger, en de 10, de aanvallende middenvelder die na het doorschuiven van de 4 naar het middenveld vlak bij de spits moest komen.

Van Gaal borduurde daarmee voort op het gedachtegoed van Cruyff, die het flexibele 4-3-3 een mooi antwoord vond op het eind jaren ‘80 en beginjaren ‘90 in Europa gangbare 4-4-2. In Engeland ontstond in die periode zelfs een voetbalblad onder die naam: FourFourTwo.

Toen 4-4-2 in onbruik raakte en meer en meer plaatsmaakte voor 4-2-3-1, deed Cruijff de 10 in de ban. Hij keerde terug naar 4-3-3 met 3 echte middenvelders: 1 centraal spelende ‘voetballende’ controleur (een 6), een rechts- en een linkshalf (2x een 8). En dus geen 10 meer.

Wim Masker