Ambulancepersoneel test functionaliteit en comfort nieuwe kleding

GRONINGEN - Ambulancehulpverleners testen vanaf woensdag 6 februari nieuwe ambulancekleding. De ambulancehulpverleners testen de functionaliteit en het comfort van de kleding.

De huidige ambulancekledinglijn is ruim 15 jaar oud. De kleding heeft ingeboet aan herkenbaarheid. Diverse andere sectoren dragen kleding die veel lijkt op die van ambulancehulpverleners. 

,,Gezien de speciale taken en bevoegdheden van ambulanceprofessionals is het belangrijk dat zij kleding dragen waarin iedereen hen direct herkent”, zegt voorzitter Han Noten van Ambulancezorg Nederland (AZN).

,,De afgelopen periode heeft de ambulancesector hard gewerkt aan een nieuwe, moderne en herkenbare kledinglijn. De nieuwe kleding is nu bovendien beschermd en daarmee exclusief voorbehouden aan de Nederlandse ambulancezorg.”

Functioneel en comfortabel

De ambulancesector is content met het nieuwe kledingontwerp. Maar minstens zo belangrijk is het dat de kleding functioneel is en lekker zit. Dat wordt in de landelijke draagproef - die loopt tot en met woensdag 27 februari - getest. Uit elke regio doen 2 ambulancehulpverleners mee.

De nieuwe kleding wordt tijdens het dagelijkse werk getest. Burgers kunnen derhalve ambulancehulpverleners tegenkomen die er anders uitzien dan ze gewend zijn. De kleding is echter het enige dat anders is. De mensen in de nieuwe kleding zijn de vertrouwde ambulancehulpverleners met dezelfde bevoegdheden, kennis en kunde als hun collega’s in de huidige groen/ gele ambulancepakken.

Zomer 2019

Na de landelijke draagproef worden de bevindingen die de draagproefdeelnemers indienen besproken en waar mogelijk verwerkt. Naar verwachting wordt de definitieve kleding rond de zomer van 2019 gefaseerd aan de Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) uitgeleverd.

De helft van de RAV’s, waaronder Ambulancezorg Groningen en UMCG Ambulancezorg, stapt rond de zomer over op de nieuwe kleding. De rest van de RAV’s volgt later.