Nederlands Studenten Kamerkoor met ‘In the Beginning’ in Lutherse kerk

GRONINGEN - Het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSK) geeft zondag 24 februari een concert in de Lutherse kerk in Groningen.

Dit concert is onderdeel van de nieuwe tournee van het NSK, de 1ste met de nieuwe artistieke leider Béni Csillag - hij nam vorig jaar maart het stokje over van de Vlaamse dirigent Kurt Bikkembergs. Deze tournee vormt tevens het 1ste deel in een 3-luik over het menselijk bestaan.

Csillags debuutprogramma staat in het teken van schepping en nieuw begin, met Aaron Coplands ‘In the Beginning’ als titelstuk.

Programma

Het programma bevat zowel klassieke als moderne werken. Zo passeren werken van Bruckner, Rheinberger en Mendelssohn de revue, maar ook muziek van Ton de Leeuw en Charles Ives.

Het NSK werk hierbij samen met mezzosopraan Leonie van Rheden. Zij zingt de solo’s in Aaron Coplands ‘In the Beginning’ en in ‘Sometimes’ van de jonge Bulgaarse componist Georgi Sztojanov.

Deze Sztojanov, die sinds enkele jaren woont en werkt in Nederland, nam dit jaar de opdrachtcompositie voor zijn rekening. Hij haalde hiervoor inspiratie uit het hindoeïstische geloof en de traditional ‘Sometimes I feel like a Motherless Child’, een van de spirituals uit het programma is.

Zangers uit de studentenwereld

Het NSK wordt sinds 1974 ieder jaar opnieuw samengesteld uit de meest talentvolle zangers uit de Nederlandse studentenwereld. De circa 40 geselecteerde zangers werken 3 weekenden en 1 week aan het repertoire. Zij worden hierbij ondersteund door Csillag, repetitor Dennis Broeders en zangpedagoog Åsa Olsson.

Na de repetitieperiode volgt een concerttournee in 9 studentensteden door heel Nederland met traditiegetrouw een eindconcert in het Concertgebouw te Amsterdam. De reeks start 15 februari in Rotterdam.

Het concert in Groningen begint om 15.00 uur. Kaartverkoop: http://nskk.nl/events/concert-nsk-2019-in-the-beginning-te-groningen/.