Stadse fratsen: eigen regie

GRONINGEN - Eigen regie. Die moet terug bij de mensen die de regie blijkbaar kwijt zijn. Dat is de rode draad in het nieuwe collegeprogramma onder het motto ‘Gezond, groen, gelukkig’.

Mensen met zoals dat heet ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ moeten zichzelf (al dan niet via een basisbaan) naar een betaalde baan werken. In de wijken moeten Stadjers de regie pakken. Ook in de zorg is het mantra: eigen regie. Alles om de vermeende 2-deling in de stad aan te pakken.

In de tussentijd raken mensen die dáchten wel aardig regie over hun leven te hebben, de regie juist kwijt: de regie over hun portemonnee. Want om de plannen voor de groene heilstaat in Groningen (duizenden woningen van het gas, banen erbij, meer, veel meer groen, ook op de Grote Markt) te realiseren, worden zij gedwongen diep in de buidel te tasten, aangezien de gemeente nauwelijks nog een nagel heeft om het gat te krabben.

Het voert net iets te ver om te zeggen dat klimaatdrammers een parkeerhel van Groningen maken, maar veel scheelt het niet. Stadjers die liever niet zijn overgeleverd aan het openbaar vervoer en de regie hadden gepakt door een autootje te kopen, gaan meer betalen voor parkeren.

Stadjers die niet afhankelijk willen zijn van een corporatie en daarom een huisje hebben gekocht, opdat zij enige regie over hun eigen woonsituatie hebben, gaan ook meer betalen. De ozb gaat 10 % omhoog. Want de groene vergezichten van het nieuwe stadsbestuur moeten érgens van bekostigd worden.

Niks eigen regie, op het bevoogdende af

Zo zal duizenden Stadjers (veelal huurders) worden opgedrongen dat ze van het gas afmoeten. Niks eigen regie, op het bevoogdende af. De duivel schijt altijd op dezelfde hoop en in Groningen heet die hoop Paddepoel - daar moet het gebeuren. Maar ze gaan minder energiekosten betalen in Paddepoel, aldus Mattias Gijsbertsen van GroenLinks tijdens de presentatie van het collegeprogramma. Hij vertelde er niet bij dat de huur vaak stijgt als er woningverbeterende maatregelen worden genomen.

Op de groene effecten van dit voornemen is nogal wat af te dingen. Gas is namelijk de schoonste fossiele brandstof, maar eerlijk is eerlijk, windenergie is schoner. Daarom houdt het stadsbestuur de optie open om windmolens te plaatsen op bedrijventerrein Westpoort.

Waar in Heerenveen iedere week een nieuw bedrijf uit de grond wordt gestampt langs de A7, ligt Westpoort sinds de oplevering op apegapen. Er drijven al wat zonnecollectoren in een vijver. Straks staan er ook windmolens. Dat die het uitzicht op en vanuit het aanpalende natuurgebied De Onlanden verpesten is jammer, maar je moet wat over hebben voor een groen en gelukkig Groningen.

Verder gaat er duchtig geïnnoveerd en geëxperimenteerd worden met nieuwe energie. Want het nieuwe college wil een voorloper zijn. Ambitieus, maar de Stadjer die wél wat regie over zijn leven heeft, mag opnieuw vrezen voor zijn portemonnee. Het debacle rond het innovatieve project met geothermie flopte een beetje (onder regie van Gijsbertsen overigens). De stad had een scheur aan de broek van een paar miljoen.

Waar staan we over 4 jaar? Mien en Mohammed zitten in Paddepoel in het lawaai van de hen opgedrongen warmtepomp. Stadjers met huis en auto vragen zich verbijsterd af waar hun geld eigenlijk gebleven is. En de stad Groningen heeft een artikel 12-status en staat onder curatele van de rijksoverheid. Alle regie kwijt, dat wel.