Het familiegevoel van Avanti

GRONINGEN - Drumfanfare Avanti bestaat zestig jaar en viert feest. Het jubileum wordt gevierd met muzikale activiteiten. ‘Loopfanfares vechten voor hun voortbestaan. Gelukkig zijn wij er nog.’

Voorzitter Jan Brouwer (61) heeft alle redenen om vrolijk te zijn. Toch vechten gevoelens van vreugde en bezorgdheid om voorrang. Eerst de zorgen.

,,Het gaat slecht met de looporkesten in de stad. In de jaren zeventig-tachtig waren er een stuk of vijftien met een uitgebreide bezetting. Avanti liep in die periode met het jeugdorkest makkelijk met tachtig tot negentig muzikanten over straat. Nu zijn we samen met Christelijke Showband Excelsior de laatsten van de stad. Onlangs nog is show- en marchingband Cadans ter ziele gegaan. Een groot verlies voor de stad.”

Avanti kreeg ook klappen te verduren. Tot voor kort vocht het voor haar voortbestaan. Gelukkig , zegt Brouwer, hebben elf nieuwe muzikanten zich aangemeld. Het jubileumjaar biedt zo perspectief voor de toekomst.

,,Misschien komt het door het imago”, zegt Brouwer. ,,Is het niet interessant genoeg om in uniform lopend over straat muziek te maken. Misschien was het de tijdgeest die ons overviel. Toch is het straatbeeld van de slotavond van de Avondvierdaagse niet compleet zonder een looporkest.”

Avanti verzorgt om en nabij 25 optredens per jaar in binnen- en buitenland. Het speelde onlangs nog op Nederlands Kampioenschap ODSC in Assen met het showorkest, wat goed was voor een derde plaats in de basisklasse.

Bezettingen

Avanti speelt vanaf de oprichting in 1959 in verschillende bezettingen. Het begon met klaroen en slagwerk. Stapte vervolgens naar jeugddrumband in een GD trompet en slagwerk bezetting. Sinds 1992 is het een drumfanfare. Het bestaat nu uit 38 leden waaronder een slagwerkgroep met twaalf en een blaasgroep van negentien muzikanten.

Brouwer zelf is net gestopt als muzikant. Hij was van alle markten thuis. ,,Muziek maken is shaken. Het is onbeschrijfelijk wat dat met je doet. Het is allemaal leuk en gezellig, maar tijdens optredens moet je er staan. Een héérlijk gevoel.” Hij begon als slagwerker en docentslagwerker, was tambour-maître. Speelde trombone, basdrum, en sousafoon.

Royal Marines

,,Avanti hoor je al van ver, zeggen de mensen”, vertelt Brouwer trots over het specifieke geluid. ,,Al vanaf de beginjaren hebben we een eigen sound. Fanfares spelen meestal muziek van de Amerikaans school. We spelen Engelse marsmuziek geënt op de Royal Marines. Onze eigen instructeurs schrijven de slagwerkpartituren, voor blazers putten we uit openbare partituren."

,,We zijn een zelfvoorzienende vereniging. De aanbouw van het clubgebouw - de oude molen aan het Damsterdiep - komt van onszelf. Ook de uniformen, instrumenten zijn eigen bezit. Het familiegevoel -ook een belangrijk kenmerk van Avanti- maakt de vereniging sterk.”

Ondanks de eigen repetitieruimte in de stad, is een zaal in Drachten nodig voor de repetities van het showorkest. In Groningen zijn ruimtes niet betaalbaar, noemt Brouwer als onoverkomelijke reden.

Feest

Maar nu feest voor Avanti. 2 maart staat de reünie op het programma, met in juni een feestavond. 15 oktober de taptoe in het Oosterpark met Leinegarde en Ludwigslust uit Duitsland. Als klapstuk 15 november een jubileumconcert in het verenigingsgebouw.

Meer info op www.drumfanfareavanti.nl. Reünisten kunnen zich aanmelden via Facebook pagina Drumfanfare Avanti Groningen.