Gudde interessante keus | Buitenspel

GRONINGEN - Een eerste indruk maak je maar één keer. Dan maar beter ook een goede. En een goede indruk maakte Wouter Gudde tijdens zijn presentatie aan pers en genodigden.

De opvolger van FC Groningen-directeur Hans Nijland is welbespraakt, direct, nuchter en lijkt behept met een gezond zelfbeeld. Als profvoetballer zag hij voor zichzelf geen grootse carrière weggelegd. Reden voor hem om als 27-jarige, academisch geschoolde voetballer bij Excelsior zijn contract in te leveren en in te zetten op een loopbaan als professioneel bestuurder.

Veel ervaring op directieniveau

De pas 34-jarige Gudde heeft al verrassend veel ervaring op directieniveau wat hem tot een interessante keuze maakt. Na een succesvolle start als commercieel medewerker kreeg hij bij Excelsior de algehele leiding - samen met Ferry de Haan, een andere hoogopgeleide oud-prof.

Hun eerste ervaringen bij de derde profclub van Rotterdam deden de twee op in het pierenbadje van het betaalde voetbal, de eerste divisie. Na een rampzalig eerste jaar wisten Gudde en De Haan Excelsior in hun tweede jaar naar de eredivisie te loodsen.

Daar vertoeft de bescheiden club in zijn piepkleine stadionnetje nu al voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Een buitengewoon knappe prestatie.

Terug naar de subtop

Gudde krijgt de opdracht FC Groningen zowel sportief als financieel naar de subtop terug te brengen. Hij zal de uitgaven, die bij zijn toekomstige club veel hoger liggen dan bij Excelsior, kritisch tegen het licht houden en tegelijkertijd trachten de inkomsten substantieel te verhogen.

Op die manier hoopt hij het forse begrotingstekort van bijna twintig procent - 3 miljoen euro op een verwachte omzet van 16 miljoen - drastisch terug te brengen en wel minimaal naar ‘beheersbaar niveau’.

Samen met de nog aan te stellen technisch directeur wil Gudde bovendien voor een zo breed mogelijk gedragen voetbalvisie zorgen. Eentje die herkenbaar is vanaf de jongste jeugd tot en met het eerste elftal.