Sloop deel viaduct bij Esperantokruising begint maandag

GRONINGEN - Cominatie Herepoort begint maandag 11 februari met de sloop van delen van het viaduct bij de Esperantokruising in Groningen.

Sinds vorig weekend rijdt geen verkeer meer over de zuidbaan van de zuidelijke ringweg in Groningen. Dit deel van de ringweg wordt de komende tijd gesloopt om ruimte te maken voor het bouwen van het verdiepte weggedeelte.

Combinatie Herepoort begint met het deel boven het spoor. Dat is het viaduct ter hoogte van de Helperzoom, de Verlengde Lodewijkstraat en de Verlengde Willemstraat.

Lees verder na het kaartje.

Drie fases

De werkzaamheden gebeuren in drie fases:

  • In fase A - van maandag 11 tot en met vrijdag 15 februari - staan voorbereidende werkzaamheden, het frezen van asfalt, het verwijderen van geluidsschermen, zagen en boren en het uithijsen van liggers geprogrammeerd. De werktijden zijn van 07.00 uur tot 19.00 uur (met mogelijk een uitloop tot 23.00 uur).
  • In fase B - zaterdag 16 februari van 03.00 uur tot woensdag 20 februari 04.00 uur - rijden geen treinen tussen Groningen en Assen/ Hoogezand. In deze treinvrije periode gaan de werkzaamheden 24 uur per dag door. Die werkzaamheden bestaan onder andere uit het zagen van het dek en het boren van balken, het uithijsen van de overige liggers, het slopen van steunpunten en het verwijderen van palen.
  • In fase C - van woensdag 20 februari tot en met woensdag 27 februari - worden steunpunten gesloopt, palen verwijderd en afrondende werkzaamheden uitgevoerd. De werktijden zijn van 07.00 uur tot 19.00 uur (met mogelijk een uitloop tot 23.00 uur).

In fase A en B zijn de onderdoorgangen van de Verlengde Lodewijkstraat en de Helperzoom afgesloten. Fietsers kunnen de werkzaamheden passeren via een tijdelijke fietstunnel naast de Verlengde Willemstraat.

In fase C zijn de Verlengde Willemstraat en de Helperzoom afgesloten. Ook fietsers kunnen hier dan niet langs. De Verlengde Lodewijkstraat is wel geopend en toegankelijk voor al het verkeer.

Tijdens de werkzaamheden blijft de Esperantokruising gewoon open. De doorgaande routes Helperzoom-Kempkensberg en Esperantostraat-Waterloolaan blijven voor al het verkeer te gebruiken.

De werkzaamheden kunnen zorgen voor geluidsoverlast. Het verkeer op de zuidelijke ringweg ondervindt geen gevolgen van de werkzaamheden.