Opbloeien in de Globe

GRONINGEN -„Wakker worden zonder een doel te hebben, daar wordt geen mens beter van”, zegt Krijn. Het is zijn eerste dag in Eeterie de Globe aan de Akerkhof. Hij knoopt zijn zwarte schort vast en pakt een snijplank om de rode bieten in blokjes te hakken.

Rond 12:00 is het spitspuur achter de pannen. Begeleidster Janny Mulder heeft alles onder controle. „Libaan, wil jij even helpen met de afwasmachine?” Ondertussen krijgt Michael instructies over de hoeveelheid mosterd in de bakjes en haalt ze een spatel door de Marokkaanse stoof. Mulder is een oude rot in het vak. Al 21 jaar begeleidt ze mensen van het project WorkPro, een organisatie die via werkplekken mensen op weg helpt naar een zelfstandig leven. „Het is fantastisch werk. Je ziet de mensen hier opbloeien.” Een flink aantal groeit door naar een reguliere baan of melden zich aan voor een beroepsopleiding.

„Waanzinnig om te zien als je weet waar ze vandaan komen ”, vult collega Leo Steenstra aan. Dat kan van alles zijn. Vaak hebben ze een verslavingsachtergrond, maar ook mensen die in een sociaal isolement terecht zijn gekomen of psychische problemen hebben zijn hier welkom. Bij de intake kijken we samen wat goed voelt om te doen. Dat kan in de bediening, achter de toonbank of in de keuken zijn. Janny heeft het grootste hart van de hele wereld”, lacht hij. „Ze gaat zelfs met de mensen mee naar de tandarts en zoekt voor ze uit wat de behandeling kost. We zijn sociaal betrokken bij onze deelnemers. Als iemand niet op komt dagen of de telefoon niet opneemt zoeken we ze thuis op.”

De Globe verzorgt gemiddeld zestig maaltijden per dag, zes dagen per week. Er komen veel vaste groepen maar ook alleenstaanden, die geen zin hebben om alleen te eten. De gasten hebben allemaal iets met de bijzondere doelgroep die voor hen kookt. Dat bleek ook toen jaren geleden de kans bestond dat het restaurant zou sluiten. De gasten wisten door middel van een petitie dit tegen te houden. „Bij de begrafenis van een Chinese mevrouw, die lang bij ons werkte, waren bijna alle vaste gasten uit het restaurant aanwezig. Hartverwarmend,” zegt Leo. De Eeterie is een ontmoetingsplek voor veel mensen in de stad en het restaurant heeft dus een onmisbare sociale functie. Ook de mensen uit de politiek weten de Globe te vinden. Zo kwamen Wouter Bos en Jetta Klijnsma al eens een vorkje prikken.

De mensen schuiven vaak bij elkaar aan tafel aan. „Dat onderscheidt ons van andere restaurants waar de mensen geen ‘vreemden’ aan tafel willen”, zegt Janny, „Laatst kwamen er gasten hier in de keuken klagen omdat er iemand aan een tafel werd geweigerd.” ‘Zo werkt dat hier niet’, zeiden ze.

„Met de mensen die hier langere tijd werken krijgt je een soort vriendschappelijke band. Dat is prachtig maar je moet wel je grens daarin bepalen. Je springt bijvoorbeeld niet na werktijd met ze de kroeg in, ” meent Steenstra. „Met zoveel verschillende mensen gebeurt er ook wel eens wat. Soms gaat iemand bijna door het lint of zijn er opstootjes. Dan moeten we de boel sussen of we sturen iemand even naar buiten om af te koelen. We hebben goed contact met de politie. Als het uit de hand loopt kunnen we altijd een beroep op ze doen. Ook met de verhuurder, Stichting Humanitas, hebben we een prima relatie.”

Het restaurant loopt lekker vol. „Gaat het goed Libaan?” Leo geeft hem een vriendschappelijke schouderklop. De jonge Somaliër glundert.

Ineke Doornbos