Schotse oud-student werd premier van Engeland

Groningen -  De Rijksuniversiteit Groningen doet tegenwoordig haar uiterste best om buitenlandse studenten binnen te halen. Ze leveren geld en prestige op. Het lijkt een trend van de laatste jaren, maar het is in feite nooit anders geweest, blijkt uit onderzoek door Wim Braakman.

Op 14 augustus 1730 meldden zich drie studenten uit Schotland aan: de heren Bute, Bothwell en Middleton. In het Album Studiosorum staat het zo vermeld: 14 aug. 1730 Bute, comes ex Britaniae paribus A. Bothwell, Scoto Britannus G. Middleton, Scotus, Jur.

Grand Tour

Bute, beter bekend als John Stuart 3rd Earl of Bute (25 mei 1713 – 10 maart 1792), meldde zich aan met zijn metgezellen uit Schotland. Zijn vrienden waren de Earl of Bothwell en de Earl of Middleton. In deze tijd was het gebruikelijk van jongeren van goede komaf een zogeheten ‘Grand Tour’ maakten door Italië om de oudheid en de cultuur te leren kennen. Zo niet deze drie jonge Schotten. De Grand tour lieten ze lopen en in plaats daarvan gingen ze studeren in Nederland.

Rechtenstudie

Dat zal te maken hebben gehad met godsdienstpolitieke onrust. Het was immers kort nadat Willem III na de slag aan de Boyne in 1690 koning van Schotland en held van protestantse Schotten werd. Waarschijnlijk studeerden ze rechten. Dat die studie niet altijd op niets uitloopt mag blijken uit het feit dat Bute het schopte tot premier van Engeland onder Koning George III. Hij bekleedde deze functie van 25 maart 1761 tot 27 mei 1762.

Naar Leiden

Na twee jaar in Groningen gestudeerd te hebben verkasten de drie Schotten naar Leiden, waar ze in het Album Studiosorum ingeschreven werden: 18 sept. 1732 Bute, Scoto Britannus, 20 j Archibaldus Bothwell, Scoto-Britannus, 20 j Georgius Midleton Scotus 18, j

Schilderkunst

De jaren in Nederland zorgden ervoor dat Bute een groot liefhebber van de Nederlandse schilderkunst werd. Terug in Groot-Brittannie ging hij die kunst verzamelen en daarmee legde hij de basis voor de collectie Hollandse meesters in Schotland. Het door hem verzamelde werk staat in hernieuwde belangstelling dankzij de overzichtstentoonstelling in de National Gallery in Edinburgh. Bronnen: http://www.nationalgalleries.org/whatson/exhibitions/masterpieces-from-mount-stuart#.T_WmSdl5fhw; Album Studiosorum Academiae Lugduno-Batavae 1575-1875. p. 940; Album Studiosorum Academiae Groninganae; John Stuart, earl of Bute / by J.A. Lovat-Fraser.