Gemeente Groningen viert de liefde

GRONINGEN - De gemeente Groningen viert vanaf dinsdag 12 februari de liefde. Met een beeldcampagne laten de initiatiefnemers Micha Boon en Ronald Schurer zien dat liefde universeel is, ongeacht afkomst, religie, leeftijd, gender of seksualiteit.

De gemeenteraad van Groningen nam 11 juli 2018 unaniem de motie 'Zonder zichtbaarheid geen acceptatie' aan. Deze motie riep op tot een brede campagne om vrije partnerkeuze bespreekbaar te maken en zichtbaarheid te geven aan alle vormen van liefde.

Zonder zichtbaarheid geen acceptatie

Micha Boon en Ronald Schurer: ,,Nú is het tijd voor een Groningse beeldcampagne om de liefde en de vrijheid te vieren. Zonder zichtbaarheid kan er immers geen sprake zijn van acceptatie”.

De initiatiefnemers wonnen in korte tijd tal van maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen voor zich. Samen met Femmes for Freedom en het COC Groningen-Drenthe en ondersteund door de gemeente, werkten Micha Boon en Ronald Schurer de afgelopen maanden aan de verwezenlijking van de motie.

De campagne 'Groningen viert de liefde!' is daarvan het resultaat.

Groningen viert de liefde!

Deze beeldcampagne geeft een kijkje in de relatie van anderen. Intieme momenten worden afgebeeld, verliefde blikken vastgelegd, en de eigenheid van de stellen staat centraal in de beelden gemaakt door fotograaf Inge Nicolai.

De beelden worden vergezeld van korte verhalen, opgeschreven door schrijver Iris Engelsman. Deze verhalen zijn terug te lezen op datisgroningen.com, een digitaal platform voor diversiteit in de stad.

De campagne is een uitnodiging aan de stad om vrij naar de liefde te kijken, om stereotypen links te laten liggen en om de stellen in het hart te sluiten. De initiatiefnemers hopen op een duurzame dialoog met alle inwoners.      

Panelgesprek

Om die dialoog op te starten wordt de campagne donderdag 14 februari (19.30 uur) feestelijk gelanceerd met het panelgesprek 'Onbegrensde Liefde', georganiseerd door Studium Generale.

Journalist en schrijver Karin Sitalsing gaat in gesprek met onder anderen directeur Shirin Musa van Femmes for Freedom, Mark Hommes, docent en psycholoog aan de Open Universiteit, en Matty Metzlar, pastor bij het Groninger studentenpastoraat. Ook de liefdeskoppels, die centraal staan in de campagne, zijn aanwezig.

Liefdesbrieven en foto's

Eerder die dag, tussen 13.00 en 17.00 uur, staat in het Groninger Forum aan de Oude Boteringestraat de bijeenkomst 'Groningen viert de liefde!' geprogrammeerd. Schrijfster Lieke van den Krommenacker biedt tijdens deze bijeenkomst hulp bij het schrijven van een liefdesbrief, terwijl fotograaf Siese Veenstra mensen - in een romantische setting - op de foto zet met hun grote liefde. 

Expositie

Op de locatie Marie Kamphuisborg van de Hanzehogeschool Groningen is de expositie 'Groningen viert de liefde!' ingericht. De expositie, bij de Academie voor Sociale Studies aan het Zernikeplein 23, bestaat uit de verhalen en foto’s van de stellen die onderdeel uitmaken van de campagne.