FC Groningen: eindelijk geluk

GRONINGEN - Met zes punten uit de wedstrijden tegen Willem II en Vitesse kreeg FC Groningen er vier te veel. Zonder die meevallers stond de ploeg van trainer Danny Buijs nu op de zestiende plaats en zou de stemming onder de maat zijn. Het geluk dat voor de winterstop ontbrak, lacht de club nu vrolijk toe.

De eredivisie laat zich dit seizoen op wedstrijdniveau bijzonder lastig voorspellen. Veel uitslagen komen per toeval tot stand. Afgelopen weekend struikelden de twee kampioenskandidaten op bezoek bij subtoppers/ middenmoters die na de winterstop nog geen punt hadden gepakt. En in het HCM-stadion was bij FC Groningen-Vitesse niet te zien dat er tien plaatsen verschil zaten tussen de thuisploeg en zijn gasten. Vitesse staat vijfde, maar niemand in Arnhem en omstreken die warm wordt van het voetbal dat de ploeg speelt onder de Rus Slutsky. Alleen na de seizoensopening tegen FC Groningen (5-1 begin augustus) had de aanhang het idee dat het wel eens een mooi seizoen kon worden.

De kritiek die Slutsky ten deelt valt, doet denken aan die op Erwin van de Looi in de periode dat FC Groningen zijn abonnement op een plaatsje bij de eerste acht van nog zorgeloos verlengde. Nederlandse supporters zijn niet tevreden met alleen punten, maar willen ook strijd en spektakel.

Goed begin

De start van FC Groningen was zondag veelbelovend. De aanvallers en middenvelders zetten goed druk, en Ritsu Doan en Iliass Bel Hassani vonden elkaar met fraaie korte combinaties in de kleine ruimte. De knappe spitsengoal van Kaj Sierhuis - op snel aangeven van Tim Handwerker - markeerde het einde van een periode waarin FC Groningen Vitesse min of meer de wil oplegde.

Het lukte het elftal daarna niet meer om druk op Vitesse te houden en gaandeweg namen de gasten het initiatief over. Niet dat Sergio Padt het erg druk kreeg. De doelman van FC Groningen kreeg in de hele wedstrijd slechts één schot op doel te verwerken en dat was nog raak ook: de 1-1 in de 34ste minuut van Darfalou.

Oude problemen

In het restant van de wedstrijd openbaarden zich oude problemen bij FC Groningen. Het elftal komt van achteren uit niet tot een snelle en zorgvuldige opbouw en verliest de slag op het middenveld waar de ploeg in ondertal speelt wanneer zowel hangende linksbuiten Django Warmerdam als de nummer 10 van dienst - zondag Bel Hassani - voor de bal spelen en niet honderd procent meeverdedigen.

Eilandvorming

Wanneer het FC Groningen niet lukt om druk naar voren te blijven zetten, verliest de ploeg doorgaans het initiatief en slaagt er daarna niet meer in dat te heroveren. Ballen worden meestal maar lukraak naar voren geschoten en de aanvallers komen op een eiland te staan. Spits Kaj Sierhuis gaat elk kopduel aan, maar moet met zijn 1,80 meter vaak zijn meerdere erkennen in langere verdedigers.

Sierhuis moet het voortaan zonder de steun van Mahi stellen. Diens verkoop verlicht de financiële zorgen van FC Groningen enigszins, maar verkleint de kans op succes in het restant van de competitie. Een fitte Mahi is een speler voor wie de tegenstander ontzag heeft.

Maar misschien ontpopt Mo El Hankouri zich ook tot zo’n speler. De matchwinner van het duel met Vitesse moet nog wel de Groningse mores leren kennen. Het publiek verlangt ook van aanvallers dat ze druk zetten en wil geen rouwproces zien na een mislukte actie.

Met Mahi vertrokken en Warmerdam mogelijk niet tijdig hersteld, lonkt voor El Hankouri een basisplaats zondag in de thuiswedstrijd tegen zijn oude club Feyenoord.