Stadse fratsen - Ni Hao

De afgelopen weken stond de familie W voor het hekje omdat ze nogal enthousiast belasting zouden hebben ontdoken. Ambtenaren gingen uit eten bij Ni Hao en checkten of hun bonnetjes later wel in de administratie opdoken. Ze vonden sjoemelsoftware waarmee de kassa zou worden afgeroomd. Ook troffen zij bij huiszoekingen enorme bedragen cash aan.

Opmerkelijk veel Chinezen zijn eigen baas. Liever een kleine baas dan een grote knecht, is het motto onder veel Chinezen. Maar knecht of baas, allemaal moeten ze belasting betalen. Want daarmee worden zegenrijke zaken bekostigd zoals, om het maar lekker lokaal te houden, een subsidie aan een stichting die het wassen van handen in Afrika bevordert (de Groningse Stichting Urgentie Milieuhygiëne). Of bomen op de Grote Markt. En natuurlijk allerlei werkverschaffingsprojecten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt waarbij de uitkomsten schimmig zijn en niet zelden het minimumloon wordt ontdoken. Overigens tref je in dat soort projecten zelden een Chinees. Chinezen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de werkeloosheidsstatistieken. Al met al hoeft het geen verwondering te wekken dat ergens in Groningen een Chinees heeft bedacht dat het wel wat minder kon met dat steeds maar doneren aan de overheid.

Het recht zal z’n loop hebben en als het gerommel bewezen wordt dan zal de rechter een eerlijke douw uitdelen. Maar moet de familie W nu in de annalen van de stad worden bijgeschreven als een stel sjoemel-Chinezen?

In de publieke opinie zou wel mee mogen wegen dat de familie W ook een enorme verdienste heeft voor de stad. Niet voor niets werd vader W Ridder in de Orde van Oranje Nassau – toch echt een trapje hoger dan de lintjes die zo’n beetje al onze opa’s hebben wegens jarenlange en onvermoeibare inspanning voor de korfbalclub.

Het Stadsparkpaviljoen was in 2007 danig aan het verloederen nadat een rits lokale ondernemers er de overambitieuze tandjes op had stukgebeten. Als de familie W er geen dampende woktent van had gemaakt zou het inmiddels van ellende zijn ingestort. Mede dankzij de (andere) woktempel van Ni Hao (inmiddels gesloten) veranderde het Kattendiep van een gribus in een aantrekkelijk stukje binnenstad. Totdat het casino afbrandde.

En dat is dan nog maar klein bier. De in Tynaarlo gevestigde handelsonderneming is een belangrijk bruggenhoofd voor de handelsbetrekkingen tussen het noorden van Nederland en China. Pater familias W heeft een enorm en invloedrijk netwerk waar de stad graag op meeliftte. Een zusterovereenkomst met de Chinese miljoenenstad Xi’an werd ondertekend in het Stadsparkpaviljoen.

De familie W heeft door hard te werken en slim te ondernemen heel veel geld naar de stad getrokken. Eigenlijk mag je dat niet hardop zeggen, want voor de dood en voor de fiscus is iedereen gelijk, maar je kunt wel stellen dat de waarde van de familie W voor de stad het eventueel voor de fiscus weggehouden bedrag verre overstijgt.