‘Fotograferen zonder camera’

GRONINGEN - Fotogroep Hoogkerk houdt tot 3 april haar eerste fototentoonstelling in het dorpshuis van Hoogkerk. Initiatiefnemer Boerema: ,,Ik wil dat mensen anders kijken."

De één net een echte ‘Jopie Huisman’, de ander een still van typisch Gronings landschap waar je het liefst een dag of wat in weg zou willen dromen. En de foto's van de zes enthousiaste ‘fotoclubbers’ hangen daar gewoon aan de muur: in de kantine van het dorpshuis in Hoogkerk. Vrij toegankelijk voor iedere geïnteresseerde. Fotograaf Alex Boerema nam de deelnemers van fotoclub Hoogkerk mee op sleeptouw in de wereld van de fotografie.

Anders naar je omgeving kijken

En dat die wereld veel toegankelijker is dan we doorgaans denken, benadrukt hij ook meteen. ,,De één gebruikt een spiegelreflexcamera met telelens, de ander maakt heel mooie foto's met een mobieltje. Maar mij gaat het niet zo zeer om welke instellingen je gebruikt. Dat vind ik bijna saai. Het leuke van fotograferen is juist dat je anders naar je omgeving gaat kijken. Dat je je medecursisten kunt vertellen: 'ik zag laatst dat de zon op een bepaalde manier onderging; dat er lange schaduwen ontstonden die voor een heel mooi beeld zorgden.' Als je op die manier naar je omgeving kijkt ben je bezig met fotografie zonder dat je daar een camera voor nodig hebt."

Ontstaan vanuit fotocursussen

Alex Boerema was jaren werkzaam in de fotografie en wilde al langer een fotoclub als deze oprichten. ,,Toen ik bezig was met de website van het dorpshuis van Hoogkerk deed zich de gelegenheid voor om hier fotocursussen te geven. Het mooie van het dorpshuis is dat het laagdrempelig is voor bezoekers en dat het ruimte geeft aan mensen die een activiteit willen beginnen. Dus zo ben ik zomaar begonnen met cursussen. Vervolgens is deze fotoclub ontstaan."

Gezellige club met hobby-fotografen

Een van de fotoclubleden is Jurjen Joosten, die na zijn pensioen als vrijwilliger aan de slag is gegaan bij het dorpshuis en in de fotoclub zijn oude hobby weer kon oppakken. ,,Ik fotografeer het liefst landschappen", vertelt Joosten, die ook een groot deel van de organisatie van de expositie voor zijn rekening nam.

,,Vroeger al waren we veel met fotografie bezig. Bij ons thuis hadden we een donkere kamer: we ontwikkelden de foto's gewoon in de douchecel, met alle gevaren van dien. Zo ging dat toen."

In het dorpshuis trof hij een gezellige club met andere hobby-fotografen, zodat hij er nu weer volop mee bezig is. Joosten: ,,Het is gewoon ontzettend leuk om te doen. We werken aan de hand van thema's, zodat je bewust op pad gaat om foto's te maken. Dat is het mooie: anders blijft je camera maar gewoon bij je thuis liggen."

Bespreken

Nadat de foto's gemaakt zijn komen de deelnemers bij elkaar om de foto's te bespreken. Alex: ,,Als je naar een foto of beeld kijkt, weet je vaak meteen of je het mooi vindt. Waarom spreekt iets aan? Ik vind het belangrijk dat je dat kunt uitleggen, omdat je daarna zelf ook mooiere foto's kunt maken. Het is onderdeel van het groeiproces."

En zo proberen de deelnemers van de Hoogkerkse fotoclub de wereld te vangen met hun camera. ,,Ik wilde al heel lang zoiets beginnen", zegt Alex. ,,Zo kan ik mensen meegeven dat je niet alleen een fotograaf bent als je goed met je camera overweg kunt. Je bent vooral een goede fotograaf als je weet hoe je iets moet laten zien."

Voor deelname aan de fotoclub of een fotocursus mailen naar: cursus@aboeremadesign.nl. Of kijk op dorpshuishoogkerk.nl.