Mimoun Mahi | Buitenspel

GRONINGEN - Hij knokte zich helemaal leeg, strompelde van het veld. Onder luid applaus. Aan niets was zondag te zien dat Mimoun Mahi al bezig is met zijn nieuwe club FC Zürich.

Zoals bijna nooit iets op de instelling van de geboren Hagenaar aan te merken is geweest. Zeker, hij heeft ook perioden gekend dat hij met het oog op een transfer wat al te zeer gefocust leek op eigen succes. Met het oog op het afdwingen van een transfer. Maar die perioden duurden altijd maar kort.

Vijf jaar in Groningse dienst

Als zijn contract straks op 30 juni afloopt, heeft de aanvaller er vijf jaar in Groningse dienst opzitten. In het hedendaagse voetbal is dat een eeuwigheid.

Mahi kwam in de zomer van 2014 van Sparta naar Groningen. Als opvolger-op-termijn van Filip Kostic die voor 6 miljoen euro aan VfB Stuttgart was verkocht.

Vier ton legde FC Groningen voor de toen 20-jarige groeibriljant op tafel. Toen Mahi veertig keer in de basiself was gestart, trad een bonus van nog eens een ton in werking.

Levensgevaarlijk spitsenduo

Zijn derde jaar was zijn beste in Groningen. Vlak voor het verstrijken van het winter-transferwindow van het seizoen 2016-2017 had Fulham zo’n 3 miljoen euro voor hem over.

Het bod kwam voor FC Groningen te laat om nog een volwaardige vervanger te kunnen aantrekken. Mahi bleef, verwerkte zijn teleurstelling en scoorde na de winterstop nog meer dan daarvoor. Samen met Bryan Linssen vormde hij een levensgevaarlijk spitsenduo. Mahi eindigde op zeventien goals.

Iedereen rekende daarna op een vertrek. Scouts vonden hem uiteindelijk toch net niet goed genoeg. Of twijfelden te zeer aan zijn fysieke gesteldheid.

Niet zonder reden. Zelfs als Mahi de rest van het seizoen telkens in de basis start, komt hij in vijf jaar eredivisie niet verder dan 97 basisplaatsen. Oftewel nog geen 20 basisplaatsen gemiddeld per seizoen. Het zal menig koper hebben afgeschrikt.

Hij vertrekt dan nu ook transfervrij. Ik gun de blije voetballer Mahi een gedenkwaardig afscheid in Groningen.