Donar-Oostende voorproefje BeNeLiga?

GRONINGEN - Donar speelt in de achtste finale van de FIBA Europe Cup tegen Oostende. Als het aan de Belgische profclubs ligt, wordt dat binnen afzienbare tijd een regulier duel in de BeNeLiga. Hoe kijken de supporters van Donar tegen een Belgisch-Nederlandse topcompetitie aan? We vragen het Bas Kammenga, voorzitter van de supportersvereniging.

Hoeveel clubs zou de BeNeLiga moeten tellen?

Bas Kammenga: ,,Bij voorkeur zes uit beide landen en een enkele competitie om de kalender flink te ontlasten. Die spelen dan 22 speelronden en aan het slot van de competitie volgen er alsnog afzonderlijke play-offs in beide landen. Daaraan doen dan ook de nummers 1 en 2 van de ‘Eerste Divisie’ mee.”

,,De huidige ‘Promotiedivisie’ doet zijn naam weinig eer aan. Er wil namelijk niemand uit promoveren.”

Wanneer zou de BeNeLiga van start kunnen gaan? Vanaf 2020?

,,Als de clubs binnen de Dutch Basketball League onderling en ook met de Belgen op één lijn zitten, zou dat een ideaal moment zijn. Van groot belang zijn eensluidende en transparante licentie- en kwalificatieregels.”

,,De kracht van de competitie zal overigens vooral bepaald worden door de twee nationale divisies eronder. Daarin moet ruimte en aandacht zijn voor de clubs die dan ‘buiten de boot’ vallen.”

,,Een competitie met maximaal twee niet-EU’ers per team waarin ook de ‘tweede teams’ van de BeNeLeague-teams kunnen meedoen, zou ideaal zijn. Daarin zijn per land dan jaarlijks twee play-offtickets te verdienen en is er één ploeg die promoveren.”