Snert als ‘levende traditie’

GRONINGEN - Stichting Oud Hollandse Gerechten hield vrijdag bij het Alfa-college aan Kluiverboom het 25ste Bauhaus WK Snertkoken.

Het werd in meerdere opzichten een bijzondere jaargang. Zo zette voormalig commissaris van de Koning Max van den Berg zijn handtekening waarmee snert als Immaterieel Erfgoed in de boeken staat. 

Daarnaast werd er natuurlijk veel gekookt. Zowel binnen als buiten in het zonnetje was de sfeer uitstekend. Jolig en amicaal zelfs. Deelnemers en toeschouwers vermaakten zich behalve aan het fornuis ook met Americana-muziek. 

Menthe Groefsma

Menthe Groefsma uit Bedum maakte de beste snert. Opnieuw. Hij sleepte de hoofdprijs vorig jaar ook al in de wacht. - met een traditioneel recept van prei, ui, wortel, knol- en bladselderij, spek, worst, hamschijven en zelf getrokken bouillon. En natuurlijk goed gegaarde erwten.

Dit jaar kon hij de jury wederom bekoren. Hij maakte de beste snert ter wereld en ging naar huis met – inmiddels zijn derde – zilveren snertslaif.

Henk Scherphof werd tweede, Sina de Haan derde. 

Snertboek

Speciaal voor het jubileum is het Snertboek uitgebracht. Een uitgave met recepten van winnaars van de vak- en publieksjury.

Hoewel snert een traditionele wintermaaltijd is, ontkomt het niet aan moderne invloeden. Zo was er deze jaargang aandacht voor ontwikkelingen die passen in de tijdgeest zoals lokale ingrediënten en slowfood.

Kortom, snert is een levende traditie.