Parallellen tussen Abiant Lycurgus en Donar

GRONINGEN - Zowel Donar als Abiant Lycurgus werd de afgelopen drie jaar landskampioen en beide teams draaien dit seizoen aanmerkelijk stroever dan voorheen.

De succescoaches van zowel de basketbalkampioen, Erik Braal bij Donar, als de volleybalkampioen, Arjan Taaij bij Lycurgus, bleven hun clubs trouw. Maar beide teams raakten na vorig seizoen wel belangrijke spelers kwijt. Hun vervangers hebben niet dezelfde kwaliteit.

Elk jaar komen en gaan spelers maar gelijkwaardige of op zijn minst volwaardige vervangers aantrekken, is veel minder eenvoudig dan de betrokken supporter (of sponsor) vaak denkt.

Spelers laten gaan

Donar nam vorige week afscheid van de LaRon Dendy. De introverte powerforward had moeite met integreren. Door goed te spelen had hij dat proces kunnen versnellen, maar dat lukte de Amerikaan niet.

Dendy is al de derde speler die Donar tijdens het seizoen heeft laten gaan. Ook de nieuwelingen Joseph Wall en Jordan Callahan voldeden niet aan de verwachtingen.

Voor Dendy, nota bene de vervanger van Wall, komt geen nieuwe vervanger. Met een kleinere kern hoopt de ploeg van coach Erik Braal alsnog de beker te winnen en opnieuw kampioen te worden.

Lastige opgaven, want is Donar wat zwakker, de concurrentie is juist sterker. De eerste halve bekerfinale tegen Leiden ging bovendien al in MartiniPlaza verloren.

Lycurgus in kampioenspoule

Voor Lycurgus resteert na de zondag van Dynamo verloren bekerfinale alleen nog de competitie. Die heeft weer eens een andere opzet gekregen. Nu de reguliere competitie erop zit, gaan de zes beste ploegen door in een kampioenspoule.

Het Talententeam Papendal had zich ook bij de beste zes geschaard, maar doet niet mee. SV Land Taurus uit Houten neemt de plaats van de talenten over.

Lycurgus begint de kampioenspoule zaterdag in Houten. Een week later speelt Lycurgus opnieuw een uitwedstrijd, dan in Doetinchem tegen Achterhoek Orion. De eerste thuiswedstrijd is pas op woensdag 6 maart tegen Sliedrecht Sport.

Lycurgus begint als winnaar van de reguliere competitie aan de titelstrijd met vijf punten, nummer twee met vier punten enzovoort. Het kampioenschap wordt beslist met een best of five tussen de nummers één en twee van de kampioenspoule.