‘Dit wordt ons door de strot geduwd’

GRONINGEN - Bewoners van De Meeuwen voelen zich behoorlijk gepiepeld door Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), woningcorporatie Lefier en de gemeente Groningen. Midden in deze kleine kinderrijke buurt worden 26 (ex-) verslaafde mensen opgevangen.

Deze mensen hebben naast hun verslaving andere (mentale of justitiële) problemen. De buurt staat paf. De ingang van de flat komt uit op een kinderspeelplaats. Niet dat ze meteen heel bang zijn dat de kinderen wat wordt aangedaan, maar binnen geldt een rookverbod. Dus spelen de kinderen straks geheid in de shagdampen, zo klinkt het.

Iets verderop hangt het duister aan het eind van de middag al tussen een paar dennen. Ideaal om buiten het zicht van de begeleiding even een snuif te nemen, zo is de vrees in de wijk.

Het lijntje tussen verslaafd en ex-verslaafd is dun, zegt Bé van der Heide. ,,Deze mensen wonen hier straks, maar je wilt niet weten wat voor volk een instelling als deze straks nog meer aantrekt.”

Het speelplein is in de zomer het toneel van barbecues en buurtfeesten. ,,Daar willen we gewoon wat kunnen drinken. De nieuwjaarsborrel is hier ieder jaar pal voor de deur!”

Twijfels bij behandeling en begeleiding

Er zijn al wat gesprekken geweest tussen buurtbewoners en mensen van VNN. Daarvan zijn de bewoners bepaald niet rustiger geworden. ,,Er is ‘s nachts maar één slaapwacht”, zegt Marga Boiten.

De bewoners hebben grote twijfels bij de behandeling en begeleiding die de toekomstige bewoners krijgen. ,,Ze krijgen een eigen kamer, maar douche en toilet zijn gemeenschappelijk. En dan heb je 26 mensen bij elkaar, als wíj met z’n allen bij elkaar zouden wonen, zou het na een week al misgaan en dan hebben wij nog niet eens verslavingsverleden.”

Frustratie niet minder geworden

Tijdens de gesprekken met VNN is de frustratie over de plannen er bepaald niet minder op geworden. Van samenspraak, laat staan van inspraak is geen sprake geweest, stellen de bewoners. Vragen werden netjes beantwoord, maar zorgen weggewimpeld en suggesties afgedaan als niet haalbaar.

Zo zouden de bewoners van De Meeuwen het prettig vinden als er aanzienlijk minder ex-verslaafden zouden worden opgevangen. Financieel niet haalbaar, luidt het verweer.

Tjaard Groenboom woont in het complex waarin straks de 26 VNN-klanten worden ondergebracht. ,,Het is gekkenwerk. Er wonen twintig ouderen. Ik ben 70 en een van de jongsten. Er wonen enkele hoogbejaarden. VNN en de ouderen hebben ieder een aparte ingang, maar in het pand kun je overal wonen. Moet je voorstellen: die mensen kunnen straks gewoon bij ons voor de deur staan! We voelen ons niet veilig.”

Enige hoop

De bewoners hebben enige hoop dat de gemeenteraad het voornemen van het stadsbestuur terugdraait om de vergunning aan VNN te verlenen. In ieder geval willen ze dat een onafhankelijk expert de risico’s inschat van deze woonvorm in de wijk. Mocht een en ander niet leiden tot drastische wijzigingen in het plan, dan stappen de bewoners naar de rechter.