Mark-Jan Fledderus | Buitenspel

Ron Jans krijgt een intelligente, welbespraakte, gedreven en ambitieuze opvolger. Die indruk wekte Mark-Jan Fledderus maandag tijdens zijn presentatie als de nieuwe technisch directeur van FC Groningen.

Een ervaren opvolger kun je Fledderus moeilijk noemen. Maar hij heeft bij Heracles Almelo aangetoond in elk geval een gretige én snelle leerling te zijn.

De voormalige middenvelder van onder meer FC Groningen, Roda JC en laatstelijk Heracles nam nog geen twee jaar geleden afscheid van zijn loopbaan als profvoetballer. Dat gebeurde in de kampioenswedstrijd van Feyenoord in De Kuip. Het was in mei 2017 tevens de laatste competitiewedstrijd van Dirk Kuyt. Koos Kuyt bewust voor een vervolgloopbaan als trainer, de interesse en ambitie van Fledderus gingen juist uit naar de beleidsmatige kant van het voetbal.

Vorig seizoen volgde de Drent bij Heracles een intensieve stage onder Nico-Jan Hoogma, de toenmalige algemeen en technisch directeur van de club. Tijdens zijn stage maakte Fledderus zoveel indruk dat Heracles hem halverwege al vroeg de naar de KNVB overgestapte Hoogma op te volgen. Met de aanstelling van een nieuwe hoofdtrainer, de in Nederland onbekende Duitser Frank Wormuth, en het samenstellen van een nieuwe selectie legde Fledderus afgelopen voorjaar en zomer een eerste proeve van bekwaamheid af. Heracles is dit seizoen een van de revelaties van de eredivisie.

Sommige critici verwijten FC Groningen opnieuw een onervaren manager te hebben aangesteld. Maar waar Fledderus bewust voor zijn nieuwe metier heeft gekozen, daar raakte Jans er min of meer per toeval in verzeild. En waar Fledderus merkt dat hij al snel vorderingen maakte en plezier beleeft aan zijn nieuwe vak, daar deed Jans al snel een veel te groot deel van zijn werk tegen heug en meug. Belangrijke verschillen.

Wim Masker