SV Woltersum viert honderdjarig bestaan

WOLTERSUM In onze serie ‘Dorpsclubs in de gemeente Groningen’ ditmaal aandacht voor SV Woltersum. Het gelijknamige plaatsje telt slechts ruim driehonderd inwoners, maar huisvest desondanks een club met liefst 150 leden.

Zo’n klein dorp en dan toch zo’n club. Dat lijkt me iets om trots op te zijn voorzitter Addie Dost!

,,Ja, daar zij we natuurlijk hartstikke trots op. Het is niet niks om in ons dorp een sportvereniging in de benen te houden. We bieden naast voetbal ook nog volleybal, badminton, tafeltennis en jeu de boules aan.”

De voetbalafdeling telt twee elftallen, een 35+-team en een jeugdteam. Maken jullie je wel eens zorgen over het voortbestaan, met slechts één jeugdteam?

,,Nou niet echt, het is al jaren zo. We hebben nu en dan twee jeugdteams, heel soms drie, maar de laatste jaren is het er telkens één. Het mooie is dat er aardig wat jeugdspelers bij ons terugkomen om bij de senioren te voetballen. Een aantal jeugdspelers gaat naar andere clubs om daar in onder 14, onder 16 of onder 18 jaar te spelen. Voor die leeftijdsgroepen moet je elftallen maken en dat lukt op een klein dorp als Woltersum bijna nooit. Maar ze komen na de jeugd dus wel terug. Dat gaat al jaren zo.”

Komen alle leden uit het dorp? Of zitten er ook oud-dorpelingen tussen?

,,Nee, niet alle leden komen uit het dorp, er zitten dus oud-dorpsbewoners tussen. Uit omliggende dorpen, maar ook uit de stad Groningen. We zijn in de regio de enige zondagclub, dat scheelt ook. En je hoort toch ook vaak dat het leuk is om te spelen in zo'n kleine dorpsclub waar de saamhorigheid groot is.”

Nog concurrentie van Omlandia of andere clubs uit de buurt?

,,Nee absoluut niet. Dat zei ik net al, we zijn een zondagclub. Wel zijn er dit seizoen een aantal spelers van Omlandia bij ons komen voetballen. Maar ook dat gebeurt al jaren. Soms gaan jongens op zaterdag werken en op zondag voetballen.”

Jullie bestaan dit jaar honderd jaar. Dat heuglijke feit gaan jullie ongetwijfeld vieren?

,,Jazeker! Op 21, 22 en 23 juni gaan we dat groots vieren. We doen dat met het hele dorp in samenwerking met dorpsbelangen en VVV. Er zijn allerlei festiviteiten georganiseerd, met op vrijdagavond 21 juni een voetbalwedstrijd tussen Woltersum en Oud FC Groningen. Na de wedstrijd kan men zich in de grote feesttent vermaken met Radio NL. Op zaterdag is er een grote reünie en een feestavond. Op zondag zijn er ook nog allerlei activiteiten en muziek. Veel feest en muziek zoals je ziet. We noemen ons niet voor niets ‘De gezelligste club van het Noorden’. Om deze festiviteiten allemaal te bekostigen hebben we een grote verloting georganiseerd met als hoofdprijs een auto. Ook willen we graag nog aanpassingen doen op onze accommodatie. We zijn echt nog een club die het moet hebben van sponsoren, acties, donateurs, giften en contributie. We hebben namelijk geen eigen kantine-inkomsten. Onze kleedgelegenheid en kantine worden beheerd door het Dorpshuis.”

Wat zou voor jullie het mooiste verjaarscadeau zijn?

,,Een kampioenschap zou mooi zijn! Het staat in de 5e klasse D allemaal nog heel dicht bij elkaar en wie weet wat er in de komende wedstrijden nog te halen valt. Ach, dromen mag altijd toch? Maar het allerbelangrijkste is dat deze club ook in de toekomst kan blijven bestaan. Vandaar ook de verloting, daarmee proberen we in ieder geval de financiële positie van de vereniging te verstevigen.”

Wim Masker