‘Je gaat niet de hele dag in zo’n klein kamertje zitten’

GRONINGEN ,,Veertien vierkante meter… Dat is ongeveer zo groot als een politiecel.” Een bewoner van de Barkmolenstraat in de Groningse wijk De Meeuwen fronst. Gemeente Groningen, woningcorporatie Lefier en Verslavingszorg Noord Nederland hebben een informatiebijeenkomst belegd in De Oosterpoort over de voorgenomen vestiging van 26 ex-verslaafden in de wijk.

Van de plattegronden die zijn opgehangen van de opvang in de flat in de wijk, knapt de buurman niet op. De ex-verslaafden moeten het doen met een piepklein kamertje. ,,Je gaat natuurlijk niet de hele dag in zo’n klein kamertje zitten." Je gaat naar buiten, de wijk in, de stad in.

De tegenwerping van een VNN-medewerker dat de ‘cliënten’ ook dagbesteding hebben, of werk, maakt weinig indruk op een buurvrouw. ,,Ik geloof er niks van dat ze vijf dagen in de week onder de pannen zijn."

Dat, gecombineerd met de piepkleine kamertjes, baart zorgen. Even het Winschoterdiep over en je bent op de Meeuwerderweg, kroegen te over en een puike coffeeshop. En wat voor volk trekt zo’n grote groep ex-verslaafden aan, vraagt buurtbewoonster zich af.

VNN denkt een en ander prima in de hand te kunnen houden. De cliënten worden gecontroleerd op gebruik, bovendien zijn ze tegen de tijd dat ze in aanmerking komen voor de opvang in De Meeuwen al een eind op weg in de goede richting, aldus een VNN-medewerkster. ’s Nachts zijn er twee slaapwachten en overdag zijn er begeleiders aanwezig. Wonen in De Meeuwen is een laatste stap richting een ‘normaal’ bestaan in de maatschappij. Die willen de meeste mensen niet verknallen.

Jasper Boter, raadslid van de VVD, komt ook even kijken tijdens de inloopbijeenkomst. Zijn partij stelde schriftelijke vragen over de opvang. Hij vindt het opmerkelijk dat het stadsbestuur een vergunning af wil geven voor 26 ex-verslaafden terwijl het bestemmingsplan ruimte biedt voor tien van dit soort plekken.

Zijn collega Wim Koks van de SP is er ook. Als ex-directeur van Stichting Huis is hij een opvangdeskundige. ,,Ik vind twee slaapwachten en een achterwacht bij VNN erg luxe. De omwonenden zitten momenteel op de juridische lijn. Als ik hun was, zou ik vooral met VNN in gesprek gaan over het omgevingsplan dat overlast moet beperken."